Ezt a tortát először egy születésnapra sütöttem. Kíváncsi voltam, tudok-e én is Sacher tortát sütni. És hát sikerült. 🙂 Bár ez egy gyors és egyszerű változat, nem az eredeti. Miután megsült, eldicsekedtem vele egy közösségi oldalon, és néhány csillagász ismerősömnek megtetszett. 🙂 Kérték, mindenképpen süssek majd az egyik csillagász táborra, ami minden évben van. Két éve minden táborra megsütöm ezt a tortát, és mindig ugyanolyan sikere van, mint első alkalommal. Bár ez nem az eredeti változat, csak egy könnyített, ahogy már megszokhattátok.
10 dkg finomliszt
10 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg margarin
2 db tojás
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg étcsokoládé (reszelt és olvasztott)
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél kávéskanál sütőpor
sárgabaracklekvár
csipetnyi só
Máz:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg margarin vagy 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk, lisztezzünk ki egy kisebb (24 cm-es) kapcsos tortaformát. Gőz fölött olvasszunk meg 5 dkg étcsokoládét 10 dkg margarinnal, majd tegyük félre. A tojások sárgáját a kétféle cukorral verjük habosra, majd adjuk hozzá a maradék olvasztott margarint, a kakaóport, 5 dkg reszelt csokoládét, végül az olvasztott csokoládét. Keverjük hozzá az előzőleg átszitált, sütőporral, szódabikarbónával és sóval elkevert lisztet. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a kakaós masszába, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Ezután öntsük a formába, és süssük kb. 30-35 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd vegyük ki belőle és vízszintesen vágjuk ketté. Kenjük meg mindkét belső felét sárgabarack lekvárral és fordítsuk vissza egymásra a két részt. Kívülről is egyenletesen kenjük meg a tortát lekvárral, és hagyjuk, hogy kicsit beszívódjon a lekvár nedvessége a tésztába. A mázhoz vízgőz fölött olvasszuk meg az étcsokoládét a margarinnal vagy az olívaolajjal, vonjuk be vele a tortát, majd hagyjuk megdermedni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: