Már többször sütöttem almás pitét, de mindig csak az amerikai fajtát, aminek általában a tetején is tészta van. Gondolkodtam, hogyan lehetne kicsit különlegesebbé, könnyebbé tenni ezt a fajta sütit, hogy ne legyen olyan sok tészta benne. Nézelődni kezdtem interneten, és meg is találtam a megoldást ennek a sütinek a formájában. Viszont csak kinézetében, mert a tésztáját átalakítottam, egy régi, bevált pitetésztát használtam. Omlósabb lett, és mivel a tetejére nem kerül tészta, ezért nem kell annyira vékonyra kinyújtani, vastagabb lesz az alja.
20 dkg finomliszt
10 dkg margarin (hideg)
5 dkg barna cukor
6 darab közepes alma
3 evőkanál cukor
6 evőkanál sárgabaracklekvár
2 evőkanál víz
jeges víz
csipetnyi só
Elkészítés:
Gyúrjuk össze a cukrot, lisztet, sót és a puha vajat. Annyi jeges vizet tegyünk hozzá, hogy összeálljon a tészta, majd tegyük hűtőbe egy órára. Hámozzunk meg és reszeljünk le 3 darab almát, majd keverjük össze 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál vízzel. Turmixoljuk össze, majd a végén keverjünk hozzá 3 evőkanál sárgabarack lekvárt. Amíg hűl, addig nyújtsuk ki a tésztát, és tegyük egy piteformába úgy, hogy a forma széleit is béleljük ki. Ezután a maradék 3 darab almát hámozzuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk vékonyabb csíkokra. Én nem szoktam meglocsolni citromlével, mert gyorsan összevágom, nincs ideje az almának megbarnulni. A tésztára kenjük rá az almás-lekváros turmixot, majd tetszés szerint helyezzük el rajta az almaszeleteket (én a sütemény szélétől a közepéig haladva spirál alakban szoktam). A vízzel elkevert lekvárt kenjük a tortára, szórjuk meg barna cukorral, majd 200 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütésen süssük kb. 40-45 percig. Miután megsült, picit hagyjuk hűlni, mert a lekvár miatt nagyon forró, illetve ha forrón vágjuk fel, szétcsúszik a töltelék.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: