Muffin torta muffin nélkül? Igen! 🙂 Ennek a sütinek az állaga kicsit hasonlít a muffin tésztához, de annál mégis kicsit különlegesebb, lévén, tortaformában készül. A történet az, hogy még karácsony előtt vettem aszalt vörös áfonyát, de nem használtam belőle. Viszont most az volt a speciális kérés, hogy amennyiben sütök valamit, az gyümölcsös legyen, de ne muffin. Ezért nézelődni kezdtem az interneten, amíg egy amerikai oldalon rátaláltam erre a receptre. Az eredeti sütemény csokoládé nélkül, kék áfonyával, pekándióval készült, de e két utóbbi hozzávaló nem volt itthon, ezért változtattam kicsit a recepten. Így az én sütimbe aszalt vörös áfonya és kétféle csokoládé került, olajos mag nélkül. Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, miután megsült, a teteje kicsit ropogós, belül pedig nagyon puha és omlós, a csokidarabkák pedig ropogósak maradnak.
27,5 dkg finomliszt
7,5 dkg barna cukor
10 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
1 csapott evőkanál sütőpor
2 db tojás
17 ml tej
10 dkg aprított fehér és étcsokoládé
10 dkg aszalt vörös áfonya
csipetnyi só
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd vajazzunk és lisztezzünk ki, ha magasabb sütit szeretnénk, akkor kicsi, ha kicsit laposabbat, akkor közepes méretű tortaformát. (Ha közepes méretű formában sütjük, a teteje megrepedhet, de szerintem az ízén ez cseppet sem változtat, legfeljebb nem indulhatunk vele süti kiállításon.) 🙂 Az aszalt áfonyákat daraboljuk össze, így jobban eloszlik a tésztában, a csokoládét pedig aprítsuk kisebb darabokra. A tojásokat keverjük habosra a margarinnal és a kétféle cukorral. Ezután felváltva keverjük hozzá a sóval, sütőporral elkevert előzőleg átszitált lisztet és a tejet, majd legvégül az áfonyát és az aprított csokoládét. Öntsük a formába, hintsük meg kevés barna cukorral, és süssük kb. 40-50 percig, de közben tűpróbával ellenőrizzük. Miután megsült, a tetejét szórjuk meg porcukorral, de készíthetünk rá cukormázat is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: