Sütivár

Hagyományos almás pite

Eddig még csak amerikai almás pitét sütöttem, de ez a fajta pite – kínálás szempontjából – kicsit macerásabb. És persze az sem elhanyagolható szempont, hány darab süti lesz a megadott hozzávalókból. 🙂 Mivel bátyám és családja jött ebédre, és ők jobban szeretik a hagyományos almás pitét, ezért egyértelmű volt, hogy most ez legyen. Kétfélét sütöttem, az egyiket nagyobb tepsiben vékonyabb tésztával, a másikat pedig kisebb tepsiben, de vastagabb tésztával. Az eredeti recept édesanyámé, és bár nagyon jól süt-főz, most én vállaltam magamra a sütést. 🙂 A tészta annyira puha és omlós, a közepe pedig lágy és krémes, hogy az első harapásnál a sütemény szinte elolvad az ember szájában. Ezek után nem csoda, hogy abbahagyhatatlan. 🙂


Hozzávalók:P1030633

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás sárgája
1 db tojás
175 ml tejföl
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só

Töltelék:hagyományos almás pite2

1,5 kg alma
őrölt fahéj
kristálycukor
vaníliás cukor
1 db tojás a kenéshez


Elkészítés:

Először a tésztával kezdjünk. A margarint morzsoljuk el az előzőleg átszitált, sütőporral és sóval elkevert liszttel, adjuk hozzá a tojásokat, a tejfölt, a kétféle cukrot és a citrom reszelt héját, majd lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és formázzunk belőle egy cipót. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe. Ezután hámozzuk meg és reszeljük le az almákat, ízesítsük tetszés szerinti mennyiségű cukorral és fahéjjal, majd tegyük egy szűrőbe, hogy a leve jól kicsöpögjön. Vajjal kenjünk ki egy kisebb vagy nagyobb tepsit, attól függően, hogy vékonyabb vagy vastagabb tésztát szeretnénk-e, és melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Miután előmelegedett a sütő, a tésztát vegyük ki a hűtőből, válasszuk ketté, majd lisztezett deszkán először az egyik felét nyújtsuk ki a tepsi méretére. Egyengessük a tepsibe, egyenletesen osszuk el rajta a tölteléket (ha szükséges, kicsit még kinyomkodhatjuk), majd a tészta másik felét is nyújtsuk ki, és fedjük be vele a tölteléket. A tészta széleit nyomkodjuk le, a tetejét néhány helyen szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg a felvert tojással. Süssük kb. 25-30 percig, illetve amíg szép piros lesz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. A csokit és a szilvát is imádom, bár szilvahabot még nem ettem, de biztosan fincsi lehet! 🙂

  2. Sand Shauna says:

    Pont ilyet szoktam sütni a kedvesemnek csak en csokit teszek bele meg szilvahabot


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!