Sütivár

Pihe-puha fonott kalács

Életem első saját készítésű kalácsa. 🙂 Sőt, inkább azt mondom, életem első élesztős, kelt, dagasztott édes tésztája, mert eddig még soha nem sütöttem élesztős édességet. Most viszont elhatároztam, idén húsvétkor, történjen bármi, én kalácsot fogok sütni. És sütöttem is, amint az látszik a receptből és a képekből. 🙂 Szóval, biztosan állíthatom, hogy tényleg nem nagy ördöngösség. Viszont figyelni kell, hogy ne túl meleg helyen kelesszük a tésztát, illetve minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Én sajnos elsőre elkövettem mindkét hibát, ezért a tészta nem kelt meg rendesen. De ettől függetlenül nagyon finom lett, ezért is ajánlom mindenkinek, hogy süsse meg húsvétra. 🙂

 

Hozzávalók:kalács3

50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2 dl tej + 1 dkg kristálycukor  (az élesztő felfuttatásához)
1 db tojás + 1 db a tészta kenéséhez
6 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg margarin vagy vaj (olvasztva)kalács2
csipetnyi só


Elkészítés:

A langyos tejet keverjük el a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy kanál lisztet, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni. Az átszitált lisztet, a sót és a kétféle cukrot tegyük egy tálba. A közepébe készítsünk mélyedést, üssük bele a tojást és a felfutott élesztős tejet.  Dolgozzuk össze, majd amikor nagyjából összeállt a tészta, adagoljuk hozzá az olvasztott margarint vagy vajat, és addig gyúrjuk, amíg elválik a táltól, illetve amikor már hólyagos a tészta. Ha már szép sima, tegyük egy enyhén lisztezett tálba vagy kelesztőtálba, kevés liszttel hintsük meg, takarjuk le, és kb. 30 percig hagyjuk duplájára kelni. Miután megkelt, osszuk ketté a tésztát, az egyik felét tegyük vissza a tálba, és takarjuk le. A másik felét vágjuk annyi részre, ahány fonatos kalácsot szeretnénk. A részeket egyenként sodorjuk egyforma hosszú hurkákra, majd fonjuk össze őket (ne legyen se túl laza, se túl szoros a fonat). A tészta másik felével is tegyünk ugyanígy. Miután mindkét kalácsunkat megfontuk, tegyük őket sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe, és letakarva hagyjuk még kelni 20 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Miután letelt a 20 perc, kenjük meg a kalácsokat a felvert tojással, majd süssük kb. 30-40 percig, illetve amíg aranybarnák lesznek. (Ha nagyon barnul a tetejük, félidőben takarjuk le sütőpapírral.)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!