Sütivár

Mézeskrémes

Az anyák napi meglepi sütim. 🙂 Sokáig nem készítettem több lapos süteményt, mert azt hittem, bonyolult és hosszadalmas, de aztán az első próbálkozásom annyira jól sikerült, hogy azóta bármikor szívesen sütök ilyet. Ez édesanyám régi receptje, tehát az ő receptes könyvéből lestem. 🙂 Gyerekkoromban minden vasárnap sütött valamilyen sütit, de mind közül ez volt a kedvenc. Persze az idők és ízlések változnak, azóta sok kedvenc sütim van. 🙂 Mivel mézes a tészta, mindenképpen szükséges egy éjszakát pihentetni, hogy megpuhuljon. Azt hiszem, erről a sütiről nagyon nem is kell mondanom semmit, mert szerintem mindenki ismeri és kóstolta már, szóval, senki nem bánja meg, ha elkészíti. 🙂


Hozzávalók:P1040256

40 dkg finomliszt
5 dkg margarin
10 dkg méz
1 db tojás
késhegynyi szódabikarbóna
tej
csipetnyi só

Krém:

4 evőkanál finomlisztP1040267
4 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál méz
1 evőkanál rum vagy aroma

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A sóval, szódabikarbónával elkevert, előzőleg átszitált lisztet morzsoljuk el a margarinnal, adjuk hozzá a tojást, a mézet, és annyi tejet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Jól gyúrjuk össze, osszuk három egyenlő részre, nyújtsuk ki őket kb. fél centiméter vastagságúra, és egy vajjal megkent tepsi alján egyenként süssük kb. 4-5 percig a lapokat. (Vigyázzunk, mert sütés után könnyen törik.) Miután mindegyik lapot megsütöttük, főzzünk sűrű krémet a tejből és a lisztből, majd tegyük félre (időnként keverjük át habverővel). A margarint, a kétféle cukrot és a rumot (vagy aromát) keverjük habosra. Miután kihűlt a lisztes krém, keverjük hozzá a vajas masszát. (A krém egynegyedébe keverhetünk egy-két kanálnyi cukrozatlan kakaóport is.) Egyenként kenjük meg a lapokat a krémmel (nálam fehér-kakaós-fehér), majd a tejére olvasszunk csokoládét. (Én a tetejére is hagytam a fehér krémből, és így vontam be az olvasztott csokoládéval.) Egy éjszakát hagyjuk pihenni, hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!