Ismét egy amerikai sütemény az USA déli részéből, csak mert imádom az amerikai sütiket. 🙂 A nevét viszont azért hagytam angolul, mert szerintem nem lett volna szerencsés lefordítani. Aki szeretné tudni, keressen rá a szótárban. 🙂 A tésztája hasonlít a brownie-ra és a texasi csokis sütire, csak felturbózva mályvacukorral és kakaós mázzal. Ami lényeges, amerikai süti lévén, nagyon édes. Ezért is csökkentettem az eredeti recepthez képest a cukor mennyiségét mind a tésztában, mint pedig a mázban. És persze a mályvacukor is elég édes. Készíthetjük natúr vagy ízesített mályvacukorral, én most az ízesített fajtát használtam. Egyébként több elkészítési módja is van, az eredetiben nincs író (joghurt) és olaj. Én most ezt a nem klasszikus változatot sütöttem. Mivel gyorsan elkészül, ideális süti váratlan vendégek érkezésekor. Nem csak azért, mert nagyon finom, puha és krémes, hanem mert laktató is.
25 dkg finomliszt
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg margarin
100 ml olíva- vagy kókuszolaj
3 dkg cukrozatlan kakaópor
60 ml víz
2 db tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
60 ml író, joghurt vagy tejföl
20 dkg marshmallow (pillecukor)
Máz:
10 dkg margarin (puha)
10 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
6 evőkanál tej
Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk, sütőpapírral béleljünk ki egy közepes méretű tepsit. Keverjük össze a kétféle cukrot, a sót és az előzőleg átszitált lisztet. Egy edényben tűz fölött olvasszuk meg a margarint, az olajat, a cukrozatlan kakaóport és a vizet, majd keverjük a lisztes részhez. Adjuk hozzá a felvert tojásokat, a szódabikarbónát és az írót (joghurtot). Öntsük a tepsibe és süssük 15 percig, vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a mályvacukorral, majd tegyük vissza a sütőbe további 5 percre. (Készíthetjük olvasztott mályvacukorral is, ezzel kenjük meg a sütit, végül márványosan belekeverjük a mázat.) Amíg sül a süti, készítsük el a mázat. Olvasszuk meg és forraljuk fel a margarint, a cukrozatlan kakaóport és a tejet. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a porcukrot, és miután megsült a süti, öntsük rá a mázat, majd hagyjuk kicsit hűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: