Sütivár

Barackos-túrós kígyórétes

Megint eltelt jó néhány nap, hogy nem sütöttem. De a nyarak általában már csak ilyenek, mindig van valami más program. 🙂 Most viszont bepótoltam az elmaradásomat, és mivel barack szezon van, mindenképpen barackos sütit szerettem volna. Igaz, hogy a címben egyféle ízesítésű rétes szerepel, de én készítettem erdei gyümölcsöset is, mert a recept két rúd rétes elkészítéséhez elegendő. Mivel tudtam, hogy egy rúd nem lesz elég, arra gondoltam, legyen kétféle ízű rétes. A rétest általában üzletben kapható réteslapból szokták sütni, de én most nem ilyet akartam. És bár szeretem, de mégis jobban szeretem az olyan süteményeket, amiben nem csak sok töltelék, de tészta is akad bőven. Ez a rétes pont ilyen. És isteni finom! 🙂 Frissen megsülve a külseje ropogós, belül pedig puha és omlós, viszont egy-két óra múlva (feltéve, ha nem fogy el azonnal) kívül-belül puha lesz. Amennyiben fagyasztott gyümölcsöt teszünk a töltelékbe, felhasználás előtt olvasszuk ki egy szűrőn a gyümölcsöt, hogy a leve lecsöpögjön, egyébként pedig a töltelék hozzávalói ugyanazok.


Hozzávalók:P1040915

Tészta:

50 dkg finomliszt
20 dkg margarin
2 evőkanál cukor
1 db tojás
1,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
csipetnyi só


Töltelék:

50 dkg túróP1040921
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg búzadara
2 db tojás (+1 db a kenéshez)
1 citrom reszelt héja
4 db őszibarack
 

Elkészítés:

Először a langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel. Közben a sóval elkevert átszitált lisztet morzsoljuk el a margarinnal, majd keverjük bele a tojást és a felfutott élesztőt. Végül gyúrjunk belőle sima tésztát, és tegyük félre, amíg elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez a hozzávalókat (az őszibarack kivételével) keverjük össze. A tésztát felezzük el, és mindkét részből nyújtsunk kb. 3-4 mm vastag téglalapot. A hosszabbik felüket enyhén srégen vagdossuk be, majd a tölteléket halmozzuk a tésztalap közepére. Az őszibarackokat vágjuk szeletekre, és vízszintesen, szorosan egymás alá nyomkodjuk a túróba. A tészta alján és tetején maradt nagyobb részt hajtsuk rá a töltelékre, majd ezután a tésztacsíkokat hajtogassuk egymásra úgy, hogy teljesen befedjék a tölteléket. Ezután mindkét sütirudat tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk pihentetni kb. 15 percig, amíg a sütő felmelegszik 190 fokra. Sütés előtt kenjük meg őket felvert tojással, és 20 perc alatt süssük szép barnára. Miután megsült hagyjuk kicsit hűlni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!