Sütivár

Mákos-krémes

Rendezvényre készültünk, és megbeszéltük, hogy most valamilyen krémes mákosat süssek. A hagyományos mákos-tojáshabos sütit nem akartam, mert ennek tésztája inkább a linzerhez hasonlít, és legkedvesebb barátom inkább a piskóta jellegű tésztát szereti. A krém ötlete megvolt, már csak egy mákos, piskótához hasonló tésztát kellett találnom. Így hát nézelődni kezdtem, és végül több receptből összeollóztam a megfelelőt. 🙂 A tészta extrán mákos, a mascarpone-s krém és a meggy ízben nagyon jól harmonizál a mákkal. Először főzött krémmel akartam készíteni, de aztán eszembe jutott, hogy két nagy doboz mascarpone is van itthon, ezért döntöttem mellette. Jól döntöttem, mert nagy sikere volt, bár arra figyelni kell, hogy folyamatosan hideg helyen tartsuk, ellenkező esetben a krém gyorsan elveszíti tartását.

 

Hozzávalók:p1050594

15 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg darált mák
1 csomag sütőpor
150 ml olaj
2 db tojás
1,5 dl tej
fél üveg meggybefőtt
csipetnyi sóp1050593

Krém:

25 dkg mascarpone
10 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
200 ml habtejszín

 

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk, lisztezzünk ki egy közepes méretű tepsit. A meggyet csepegtessük le. Válasszuk ketté a tojásokat, a  tojássárgájákat keverjük habosra 5 dkg porcukorral, a sóval, az olajjal és a tejjel, majd a tojásfehérjéket is habosítsuk fel a maradék porcukorral. A vaníliás cukorral, darált mákkal, sütőporral és sóval elkevert, előzőleg átszitált lisztbe keverjük bele a tojássárgás részt, majd végül a felvert habot is óvatosan forgassuk bele. Öntsük a tepsibe, és süssük kb. 20 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Amíg sül a tészta, a habtejszínt verjük fel, keverjük hozzá a kétféle cukorral elkevert mascarpone-t, és keverjük bele a meggyet. Ha a süti megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, vágjuk ketté, és töltsük meg a krémmel. Tetejét porcukorral, olvasztott csokoládéval vagy a maradék krémmel is díszíthetjük.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!