Igen, már megint fánk. Nem, még nem unom. 🙂 Sőt, szerintem megunhatatlan. A mák azért jutott eszembe, mert nem csak én szeretem, hanem egyik barátom is, akinek sütöttem. Egy kis sofőri szívességre kértem, cserébe sütöttem neki ezt a fánkot. A recept a fahéjas fánk mákos-meggyes változata. Ez is bizonyítja, milyen sok lehetőségünk van, hogy sokféle ízben kipróbálhassuk a fánkokat. Bár általában írni szoktam az egyes recepteknél, hogy bármilyen plusz hozzávalóval gazdagíthatjuk, ízesíthetjük a sütiket, akár még sósan is elkészíthetünk néhányat. Szóval, erről a fánkról is annyit kell tudni, hogy a tésztája puha, a meggytől kicsit savanykás, viszont minél több cukrot használunk a hempergetéshez, annál édesebb lesz a fánkunk is. 🙂
12,5 dkg finomliszt
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál mák (darálatlan)
3 dkg margarin (olvasztott)
2 teáskanál ecet
1 db tojás
118 ml tej
tetszés szerinti mennyiségű magozott meggy
csipetnyi só
Bevonat:
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál darált mák
10 dkg margarin (olvasztott)
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és a fánksütő forma mélyedéseit enyhén olajozzuk ki. A száraz hozzávalókat keverjük össze, tegyük félre. A tejet és az ecetet keverjük néhány percig, adjuk hozzá a tojást és a margarint, majd keverjük az egészet homogénre. Ezután keverjük jól el a lisztes részben, majd a tészta felét osszuk el a forma mélyedéseiben, mindegyikbe tegyünk néhány meggyszemet, majd vonjuk be a maradék tésztával. Süssük kb. 10-15 percig, kicsit hagyjuk hűlni őket a tepsiben, majd óvatosan vegyük ki a fánkokat a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. A bevonathoz a kétféle cukrot keverjük össze a darált mákkal, a fánkok mindkét oldalát mártsuk az olvasztott margarinba, majd hempergessük meg őket a cukros mákban.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: