Ezt a kalácsot is jó régen kinéztem, csak eddig nem volt időm megsütni. Egyébként a receptet egy magyar gasztroblogger oldalán találtam, de végül nem az ő receptjét használtam, hanem inkább a már bevált fonott kalács receptemet, az övéből csak a töltelék hozzávalóit használtam fel. A csili mennyiségét mindenki tetszés szerint választhatja meg, én 2 kávéskanálnyit tettem bele, és egészen kellemesen csípett. Nekem mondjuk sok volt, de kedves barátom szerint pont eltaláltam a mennyiségét. 🙂 Jaa, és ami a lényeg, hogy nagyon ízlett. A csoki és a csili tökéletes harmóniát teremt a kalács ízében, ami belül puha és krémes, kívül pedig ropogós.
50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1 db tojás + 1 db a tészta kenéséhez
6 dkg kristálycukor
8 dkg margarin (olvasztott)
1 teáskanál só
Töltelék:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg margarin
10 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
A langyos tejet keverjük el a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy kevés lisztet, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni. Az átszitált lisztet, a sót és a cukrot keverjük össze, tegyük egy tálba. A közepébe készítsünk mélyedést, üssük bele a felvert tojást és a felfutott élesztős tejet. Dolgozzuk össze, majd amikor nagyjából összeállt a tészta, adagoljuk hozzá az olvasztott margarint, és addig gyúrjuk, amíg elválik a táltól, illetve amikor már hólyagos a tészta. Ha már szép sima, tegyük egy enyhén lisztezett tálba vagy kelesztőtálba, kevés liszttel hintsük meg, takarjuk le, és kb. 30 percig hagyjuk duplájára kelni. Miután megkelt, osszuk ketté a tésztát, formázzunk belőlük két kisebb cipót, és letakarva további 10-12 percig pihentessük őket. Ezután az egyik cipót nyújtsuk ki kb. 20×30 cm-es téglalap alakúra, kenjük meg egy kevés olvasztott margarinnal, majd kenjük meg a csokis töltelékkel. (A hozzávalókat vízgőz fölött olvasszuk meg.) Tekerjük fel, ahogyan a bejglit szoktuk, majd vágjuk ketté középen, így két rudat kapunk. Fonjunk össze a két rudat, keresztben enyhén vagdossuk be fonatokat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába, kenjük le a felvert tojással, takarjuk le, és további 30 percig kelesszük. Kelesztés közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Mielőtt megsütjük, újból kenjük meg a tojással, tegyük a sütőbe, és süssük kb. 30-40 percig. Amennyiben nagyon barnulna sütés közben, félidőben takarjuk le sütőpapírral. Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: