Imádom a kék áfonyát. Egyik nap vásárlás közben láttam a hűtőpultban fagyasztott áfonyát, persze, hogy vennem kellett. 🙂 Így egyértelmű volt, hogy megint valami gyümölcsös süti lesz, csak mert most aztán már tényleg nagyon jön a tavasz. 🙂 A legutóbbi sütésből maradt író, így tudtam, milyen sütit szeretnék, már csak egy klassz receptet kellett találnom. Van ugyan kevert süti receptem, de szerettem volna kipróbálni más fajtát, illetve amibe író kell – csak hogy felhasználjam a maradékot. 🙂 Szóval, találtam ezt a receptet egy amerikai oldalon. Nem bántam meg, hogy megsütöttem. Szerintem inkább piskótaszerű a tésztája, mint kevert, az áfonya pedig mintha krémes lekvár lenne a közepén. Ez mondjuk annak is köszönhető, hogy kis szemű áfonyát használtam, és nem olvasztottam ki teljesen. Egy egy jó tanács: kóstolás előtt várjuk meg, amíg kihűl, mert a “töltelék” nagyon forró!
25 dkg finomliszt
12 dkg margarin (puha)
20 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
2 teáskanál sütőpor
120 ml író
30 dkg kék áfonya (friss vagy fagyasztott)
csipetnyi só
Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és vajazzunk, sütőpapírral béleljünk ki egy közepes méretű tepsit. A margarint keverjük habosra a kétféle cukorral, adjuk hozzá a tojást, majd apránként felváltva a sütőporral, sóval elkevert, előzőleg átszitált lisztet és az írót. A sütemény egyik felét egyengessük a tepsibe, szórjuk meg az áfonyával, majd a maradék tésztát kenjük rá. Szórjuk meg a tetejét kristálycukorral, majd süssük 30-35 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: