Sütivár

Fahéjas-karamellás csiga

Imádom a fahéjat, és amikor megláttam ezt a receptet egy amerikai oldalon, nem várhattam az elkészítésével. 🙂 Semmin nem változtattam, ez a recept úgy jó, ahogy van. A tésztája puha és foszlós, a belsejében a fahéj és a cukor összeolvad, a máz pedig karamellizálódik a tetején. Vagyis pontosabban az alján, ezért is kell sütés után azonnal kifordítani őket a tepsiből. Nem annyira édes, viszont annál inkább ragacsos, szóval tuti, hogy ettől is könyékig ragacsosak leszünk. 🙂 Legkedvesebb barátomat megleptem egy kis kóstolóval, neki is nagyon ízlett, bár ő is fahéj-rajongó, és imádja az ilyen fajta sütiket. Tulajdonképpen bármilyen töltelékkel elkészíthetjük, a tésztája egy egyszerű kelt tészta, úgyhogy akár még húsvétkor is süthetünk belőle kalácsot.

 

Hozzávalók (18 db):

80 dkg finomliszt
473 ml meleg víz
14 gramm élesztő
12 dkg cukor
6 dkg margarin
1 db tojás
csipetnyi só
fahéj + barna cukor (tetszés szerinti mennyiség)

Máz:

15 dkg margarin
3 evőkanál víz
20 dkg barna cukor

 

Elkészítés:

Először morzsoljuk az élesztőt a meleg vízbe, takarjuk le, és 5 percig hagyjuk állni. 40 dkg átszitált lisztet keverjük össze a cukorral, sóval, majd adjuk hozzá a tojást és a margarint. Kezdjük el gyúrni, majd adjuk hozzá a maradék átszitált lisztet, és dagasszuk addig, ameddig a tészta elválik a kezünktől. (Amennyiben ragacsosnak érezzük, adhatunk hozzá egy kevés lisztet.) Miután sima tésztát kaptunk, tegyük egy liszttel enyhén kiszórt edénybe (vagy kelesztőedénybe), takarjuk le, és kelesszük kétszeresére. Miután megkelt, melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 45×30-as méretűre, majd vékonyan kenjük meg egy kis olvasztott margarinnal, és egyenletesen szórjuk meg fahéj és cukor keverékével. A hosszabbik oldalától kezdve szorosan tekerjük fel, majd vágjunk belőle kb. ujjnyi vastag szeleteket. A tekercseket tegyük üveg vagy porcelán tepsibe. A margarint olvasszuk össze a barna cukorral, adjunk hozzá 3 evőkanál vizet, majd ezzel a keverékkel egyenletesen öntsük le a tekercseket, és süssük 20 percig. Miután megsültek, azonnal vegyük ki a tepsiből, és fordítsuk fejre őket, ellenkező esetben beleragadnak a tepsibe, és nagyon nehéz lesz kiszedni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!