Rendezvényre készültünk, de most nem kellett gondolkodnom, milyen sütit süssek. Kedves barátom még időben leadta a rendelést. 🙂 Bár konkrét ötlete nem volt, csak annyit mondott, hogy mákos legyen. Csak mert régen sütöttem mákosat. És igaza volt! Szóval, egyből tudtam, hogy ezt a sütit sütöm, mert ő is imádja a mák-cseresznye/meggy párosítást. És mivel a tészta elég vékony, ez a süti brutálisan mákos, szóval igazi mákrajongóknak alaprecept. 🙂
40 dkg finomliszt
20 dkg margarin (hideg)
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
2 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
csipetnyi só
30 dkg mák (darált)
20 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg margarin
100 ml tej
2 db tojásfehérje
Cseresznyés töltelék:
1 üveg magozott cseresznye/meggy
1 flakonnyi rumaroma
10 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tasak piros vagy színtelen tortazselé por
Elkészítés:
A tésztához valókat gyúrjuk össze, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a töltelékeket. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A mákot keverjük el a kétféle cukorral és főzzük össze a tejjel. Hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a margarint, végül óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét. A cseresznyés töltelékhez a cseresznyét szűrjük le, keverjük össze a kétféle cukorral és a rumaromával. A tortazselé port keverjük el 2 dl befőttlével, öntsük a cseresznyéhez, majd az egészet forraljuk fel. A tésztát felezzük el, mindkét felét nyújtsuk ki 20×30 cm méretűre, az egyik felét fektessük a kivajazott, lisztezett tepsibe, és néhány helyen szurkáljuk meg villával. Kenjük meg a máktöltelékkel, erre halmozzuk a cseresznyés tölteléket, majd a legvégén terítsük rá a tészta másik felét, a széleinél kicsit nyomkodjuk össze. Kenjük meg tojássárgájával, majd süssük kb. 30-35 percig. Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a meggyes réteg megszilárduljon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: