Valahogy nagyon belejöttem a kelt tészták sütésébe. 🙂 A legutóbbi kelt mákos háromszög nagy sikert aratott, ezért gondoltam, megpróbálkozom a túrós táskával is, csak mert imádom. 🙂 Jaa, és persze nem mellékes, hogy volt itthon túró, meg néhány szem eper, így már csak élesztő kellett, mert hogy nem kellett sokat gondolkodnom, mihez kezdjek a túróval és az eperrel. Tulajdonképpen a liszt mennyiségétől eltekintve a tésztához valók és mennyiségük megegyezik a legutóbbi kelt mákos háromszög receptjével. Ez a tészta is nagyon puha és könnyű, és tulajdonképpen bármilyen töltelékkel készíthetjük. És annak ellenére, hogy elég kiadós, nem érdemes fél adagot sütni, mert pillanatok alatt elfogy. 🙂
50 dkg finomliszt
7,5 dkg margarin (olvasztott)
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
5 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál só
1 db tojás (a kenéshez)
Töltelék:
50 dkg tehéntúró
10 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
néhány szem eper
1 db tojás
Elkészítés:
Először langyosítsunk meg 1 dl tejet, adjunk hozzá egy kávéskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, a tetejére szórjunk egy kevés lisztet, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. Szitáljuk a lisztet egy mélyebb edénybe, keverjük össze a maradék cukorral, sóval, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint, a maradék tejet és a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót. Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kétszeresére. Közben a túrót keverjük össze a kétféle cukorral, a tojással és a kisebb darabokra vágott eperrel. Miután a tészta megkelt, nyújtsuk minél nagyobbra (én több részletben csináltam), és vágjunk belőle tetszés szerinti méretű négyzeteket. Mindegyik közepére tegyünk a négyzetek méretéhez megfelelő mennyiségű tölteléket, majd hajtsuk egymásra a szemben lévő csücsköket, és formázzunk batyukat. Rakosgassuk őket egymástól nagyobb távolságra sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket tojással, majd hagyjuk még pihenni, amíg a sütő bemelegszik 160 fokra. Ezután süssük kb. 20-25 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: