Igen, csak így egyszerűen bukta. 🙂 Szeretek kísérletezgetni a kelt tésztákkal, amióta belejöttem a kelt tésztás sütik készítésébe. És persze szeretem, ha többféle receptből lehet válogatni. A blogomon található már egy túrós bukta recept, ez is hasonló, de ez a mostani azért más, mert rétesliszttel készült. A rétesliszttől sokkal puhább és levegősebb lesz a tészta, kicsit talán foszlósabb is. Akik gyerekkorukban ettek az iskolai menzán buktát, általában rossz tapasztalataik vannak, mert mindig száraz volt, és éppen csak mutatóban volt bennük lekvár. Mindezek ellenére el tudtuk képzelni, milyen egy igazi bukta, és mindig vágytunk rá, és abban reménykedtünk, a következő lesz az igazi! 🙂 Szóval, szerintem ez a bukta recept is tökéletes, és azért nem írtam hozzá tölteléket, mert így mindenki ízlése szerinti töltelékkel elkészítheti. Én most túrósat és eperlekvárosat készítettem. A túrót egyszerűen összekevertem porcukorral, a lekvárt meg csak úgy magában.
Hozzávalók (kb. 20 db):
![]()
50 dkg rétesliszt
8 dkg margarin
2 dkg élesztő (friss)
8 dkg margarin (olvasztott)
7 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tej
2 db tojássárgája + 1 db tojás a kenéshez
csipetnyi só
Elkészítés:
Először langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. A lisztet keverjük össze a porcukorral, adjuk hozzá a tojássárgájákat, az olvasztott margarint, végül a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót. Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Miután megkelt a tészta, nyújtsuk téglalappá, majd vágjunk belőle tetszőleges méretű téglalapokat. A téglalapok közepén osszuk el a tetszés szerinti tölteléket, a két rövidebbik oldalát hajtsuk rá a töltelékre, kicsit nyomkodjuk össze a tészta szélét, majd a hosszabb felükkel kezdve tekerjük fel. Sorakoztassuk őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és takarjuk le őket, amíg a sütő felmelegszik 180 fokra. Ezután kenjük meg őket a tojással, tegyük a sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig.



Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: