Sütivár

Teljes kiőrlésű fahéjas csiga

Azt szokták mondani, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült édességekből büntetlenül falatozhatunk. Én ezt inkább úgy szoktam mondani, hogy egészségesen hizlalnak. 🙂 Bár az az igazság, a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta sokkal sűrűbb és laktatóbb, szerintem képtelenség megenni belőle annyit, mint a fehér lisztből készült sütikből. A mesterséges vagy természetes édesítőszert, és/vagy a teljes kiőrlésű lisztet nem mindenki szereti, de ez a süti azért is jó, mert bármilyen cukorral és/vagy liszttel elkészíthető. Szóval, aki nem az egészséges változatra vágyik, ugyanúgy elkészítheti, és a tölteléket is bárki a kedvére választhatja.

 

Hozzávalók (kb. 25 db):

 

40 dkg teljes kiőrlésű liszt
2,5 dkg élesztő (friss)
2,5 dl tej (lehet növényi)
1 evőkanál barna cukor
7 dkg kókuszzsír (olvasztott) +
egy kevés a tészta kenéséhez
fahéj + eritrit (tetszés szerinti mennyiség)
3 dkg margarin (olvasztott)
0,5 dl tej (lehet növényi)
csipetnyi só

Elkészítés:


Először langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a barna cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval, öntsük hozzá a kókuszzsírt, végül a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót. Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Közben a fahéjat keverjük össze az édesítőszerrel, és tegyük félre. Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagra, téglalap alakúra. Kenjük meg olvasztott kókuszzsírral, szórjuk meg a fahéjas keverékkel, majd a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan tekerjük fel, és vágjuk kb. 2 cm-es darabokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rakosgassuk rá a tekercseket. Takarjuk le, és hagyjuk még kelni, amíg a sütő felmelegszik 180 fokra. Mielőtt betesszük a sütőbe, kenjük meg a tekercseket kevés olvasztott margarinnal, ezután süssük kb. 15 percig. A sütési idő felénél kenjük meg a tetejüket tejjel.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!