Egy nagyon mákos-habos, pihe-puha süteményt szerettem volna, és azt hiszem, sikerült is rátalálnom a receptre. 🙂 Több blogon is láttam ezt a receptet, végül összeollóztam az én receptemet. Kedves barátomat szerettem volna meglepni ezzel a sütivel, bár előre megbeszéltük, hogy mákos sütit szeretne. 🙂 Bár inkább a piskóta tésztát részesíti előnyben, és annak ellenére, hogy ennek a sütinek az alapja pitetészta, nagyon ízlett. Azt hittem, kicsit keményebb és szárazabb lesz a tészta, de kellemesen csalódtunk, mert nagyon puha és omlós lett.
30 dkg finomliszt
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1 dl tejföl
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi só
Töltelék:
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg mák
1,5 dl tej
Hab:
5 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
Elkészítés:
Először gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük egy órára a hűtőbe. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy közepes méretű tepsit enyhén vajazzunk ki. Miután letelt a pihentetési idő, nyújtsuk ki a tésztát a tepsi méretére, és tegyük a tepsibe. (Mivel nekem kissé lágy volt a tészta, csak úgy nagyjából nyújtottam ki, és kézzel egyengettem el a tepsiben.) Tegyük a sütőbe, és süssük kb. 20 percig. Amikor már szépen pirosodik, vegyük ki a sütőből, és kenjük meg a máktöltelékkel (a tejet forraljuk fel, keverjük hozzá a kétféle cukrot és a mákot), majd tegyük vissza a sütőbe 5 percre. Amíg tovább sül, a tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá, majd tovább keverve, adagonként adjuk hozzá a kétféle cukrot, és végül simítsuk a mákos rétegre. A hőfokot csökkentsük 140 fokra, és tegyük vissza a süteményt, hogy a tojáshab szép színt kapjon. Miután megsült, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, csak ezután szeleteljük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: