Már régen sütöttem kelt tésztából sütit, úgyhogy éppen itt volt az ideje. Mert nem csak én imádom, hanem legkedvesebb barátom is, és már régóta ígérgetem neki, hogy sütök valami finomat. És mivel a mák is közös kedvencünk, csak valami ilyen süti jöhetett szóba. 🙂 Ez egy jól bevált alaptészta, nagyon szeretem, mert könnyű, levegős, és másnap is puha. Ezt csak onnan tudom, mert próbaképpen eltettem egyet másnapra. 🙂
40 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő (friss)
5 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
1 dl olívaolaj
1 db tojás (a kenéshez)
1 mokkáskanálnyi só
25 dkg mák (darált)
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
150 ml víz
1 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
Először langyosítsunk meg 1 dl tejet, adjunk hozzá egy kávéskanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, a tetejére szórjunk egy kevés lisztet, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. Szitáljuk a lisztet egy mélyebb edénybe, keverjük össze a cukorral, sóval, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és az olívaolajat. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót. Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 1 órát, amíg duplájára megkel. Miközben kel a tészta, a töltelékhez először főzzük sziruppá a kétféle cukrot a vízzel, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd keverjük bele a darált mákot. Keverjük jól össze, és hagyjuk kihűlni. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Miután a tésztánk megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki minél vékonyabbra, kenjük meg a töltelékkel, csavarjuk fel szorosan, ahogyan a bejglit szoktuk, majd vágjuk a rudat kb. kétujjnyi vastag szeletekre. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, majd süssük 15-20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: