Közeledik a karácsony, próbálkozom kímélő/diétás/reform sütikkel. 🙂 Legutóbb Reform málnás Brownie-t sütöttem, most pedig következik az egyik kedvenc karácsonyi sütim, a linzer. Imádjuk a linzert, és arra gondoltam, miért ne próbáljam ki alakbarát változatban. Mivel teljes kiőrlésű liszttel készül, sokkal tömörebb és laktatóbb, ezért kiadósabb is, mint a fehér lisztes változat. Bevallom, arra számítottam, hogy kicsit szárazabb és roppanósabb lesz a végeredmény a teljes kiőrlésű liszt miatt, de reggel jött az ámulat. 🙂 Puhák és omlósak lettek. Szóval, karácsonykor sem kell senkinek lemondania a süteményekről, mert az egészséges sütik is lehetnek nagyon finomak.
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
20 dkg margarin
1 db tojássárgája
4 evőkanál eritrit
csipetnyi só
Töltelék:
Diabetikus lekvár
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze az eritrittel és a sóval, majd morzsoljuk össze a margarinnal. Adjuk hozzá a tojássárgáját, gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe egy órára. Közben egy gáztepsit (vagy nagyobb, lapos tepsit) béleljünk ki sütőpapírral, és a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Miután letelt az egy óra, a tésztát nyújtsuk 0,5 cm vastagságúra, és szaggassunk belőle tetszés szerinti formákat. Rakosgassuk őket a sütőpapírral kibélelt tepsire, és kb. 6-8 percig süssük. Nem szabad túlsütni, mert kiszáradnak. Nagyjából akkor jó, amikor a széleik már barnulni kezdenek. Várjuk meg, amíg kihűlnek, majd tetszés szerinti ízű lekvárral ragasszuk össze a párokat, majd szórjuk meg őket porrá őrölt eritrittel. Tegyük lezárt dobozba, másnapra lesz csak igazán puha és omlós.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: