Sütivár

Mákos-vörösáfonyás csavart kalácskák

Újabb rendezvény, újabb süti. Mákos, természetesen. 🙂 Mivel nagyon belejöttem a kelt tészták készítésébe, már nem okoz nehézséget, ha ilyet “kell” sütöm. Legkedvesebb barátom kérte, hogy megint valamilyen mákos kelt tésztás sütit süssek. Kiderítette, hogy a mákban sok a magnézium és a kálium, szóval, valószínűleg kevés a szervezetében ez a két vitamin, ezért kívánja egyfolytában a mákos sütiket. 🙂 Szóval, nem volt kérdés, hogy mákosat süssek. A tészta nagyon könnyű, finom és puha, viszont egy darab sem maradt, ezért nem tudom megmondani, hogy másnap milyen. 🙂

 

Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő (friss)
3 dl tej
3 db tojássárgája
+ 1 db sárgája a kenéshez
3 evőkanál barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál olívaolaj
csipetnyi só

Töltelék:

20 dkg mák (darált)
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl víz
1 citrom reszelt héja
10 dkg vörös áfonya (aszalt)
1 dl rum vagy rumaroma

 

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy tálba, adjunk hozzá 2 evőkanál barna cukrot, egy csomag vaníliás cukrot, a tojássárgájákat, az olajat, a csipetnyi sót és 1,5 dl (szobahőmérsékletű) tejet. A maradék 1,5 dl tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg kevés liszttel, és hagyjuk felfutni. Miután felfutott az élesztő, öntsük a lisztes részhez, majd gyúrjunk egy könnyű, sima tésztát. (Akkor jó, amikor elválik az edény falától.) Formázzunk belőle egy cipót, majd tegyük egy (kelesztő) edénybe, takarjuk le, és hagyjuk kb. egy órát kelni. Az áfonyát áztassuk a rumba, amíg elkészítjük a mákos tölteléket. A vizet forraljuk fel a kétféle cukorral, vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a mézet, a mákot, a reszelt citromhéjat. Az áfonyát csepegtessük le, majd keverjük a mákos töltelékhez, és tegyük félre. Amikor megkelt a tészta, kicsit gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk téglalappá. A tészta egyik felét kenjük meg a mákos töltelékkel, majd hajtsuk rá a másik felét. Vágjunk belőle kb. 2 cm-es csíkokat, csavarjuk meg őket, majd tekerjük fel csigaformába és rakosgassuk a sütőpapírral kibélelt tepsire. Takarjuk le, majd hagyjuk még kelni 20 percig, miközben a sütő 180 fokra felmelegszik. Sütés előtt kenjük meg őket tojássárgájával, majd süssük kb. 10-15 percig.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!