Sütivár

Lekváros bukta

Most, hogy karanténidőszak van, több időm van sütni. Mivel a bukta az egyik kedvencem, és már régen sütöttem, egyértelmű volt, hogy ez lesz a babgulyás után. 🙂 A különbség, hogy ezeket most nem feltekertem, hanem kis gombócokat formáztam. A neten láttam ilyet, és nagyon megtetszett. Tulajdonképpen az elkészítése ugyanaz, mint a feltekert buktáé, csak itt kisebb-nagyobb gömböket formázunk, és ezeket sorakoztatjuk egy kerek sütőtálba. Én a saját, házi készítésű sárgabaracklekvárommal töltöttem, illetve a tésztalapokat megszórtam kevés darált mogyoróval. Ez a bukta is puha, könnyű, foszlós tésztájú, és még másnap is nagyon finom, bár csak próbaképpen tettem el egyet másnapra. 🙂

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
5 dkg margarin (olvasztott)
3 dkg élesztő (friss)
5 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
1 db tojássárgája
csipetnyi só
Tetszőleges ízű és mennyiségű lekvár

 

Elkészítés:

Először langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. A lisztet keverjük össze a kristálycukorral, sóval, adjuk hozzá a tojássárgáját, az olvasztott margarint, végül a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót. Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Miután megkelt a tészta, nyújtsuk ki kb. fél centisre, majd vágjunk belőle tetszőleges méretű köröket. A körök közepén osszuk el a tetszés szerinti mennyiségű és ízű lekvárt, majd gyúrjuk őket gombócokká. Egy kerek jénai tálat kenjünk ki vajjal vagy margarinnal, és ebbe sorakoztassuk a gombócokat egymás mellé. Takarjuk le az edényt, amíg a sütő felmelegszik 180 fokra. Ezután kenjük meg őket a tojásfehérjével, és süssük kb. 20 percig.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!