Ez a süti hasonlít a szintén a blogon található Mákos háromszögek receptre. A különbség annyi, hogy a diósba nem olaj, hanem margarin kell, illetve egy darab tojásfehérje. Gondolhatnánk, hogy a tojásfehérjétől száraz és/vagy kemény lesz a tészta. És nem! 🙂 Még másnapra sem szárad ki, és puha marad. Ami még lényeges, porcukor helyett darált barna cukrot használtam, ettől a margarin kicsit karamell ízű lett. Azt hiszem, ennyi. 🙂
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dl tej
1 evőkanál barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojásfehérje
7 dkg margarin
2 dkg élesztő (friss)
csipetnyi só
3 dl tej
1 evőkanál barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojásfehérje
7 dkg margarin
2 dkg élesztő (friss)
csipetnyi só
12 dkg margarin
10 dkg porcukor (barna cukorból)
20 dkg dió (darált)
10 dkg porcukor (barna cukorból)
20 dkg dió (darált)
Kenéshez:
1 db tojássárgája
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Először 1 dl tejet langyosítsunk meg, tegyük bele a kétféle cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben a maradék tejben olvasszuk fel a margarint. Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a tojásfehérjét, a felfutott élesztőt, végül pedig az olvasztott vajas tejet. Gyúrjunk belőle sima tésztát, akkor jó, amikor már elválik a tál falától. Tegyük egy (kelesztő) tálba, és kb. 30 percre tegyük félre. Amíg kel a tészta, a töltelékhez valókat keverjük össze, tegyük félre. Miután a tészta megkelt, nyújtsuk kb. fél centiméter vastagra, kenjük meg a cukros margarinnal és szórjuk meg a darált dióval. Tekerjük fel, vágjunk belőle háromszögeket, majd sorakoztassuk őket egymástól kb. 2-3 centiméter távolságra egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hagyjuk még őket pihenni, amíg felmelegszik a sütő 180 fokra. Kenjük meg mindegyiket az olajos tojássárgájával, majd tegyük a sütőbe, és süssük őket aranybarna színűre.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: