Már megint egy muffin-t helyettesítő sütemény. 🙂 Vendégeket vártunk, és mindenképpen olyan sütit szerettem volna, ami laktatóbb és több adag is lesz egy sütésből. Gondolkodtam, és eszembe jutott, hogy amikor még gyerek voltam, édesanyám sokszor sütött rácsos lekvárost, és mi nagyon szerettük. Persze sütöttem már hasonlót, a francia és az amerikai almás pitét, de ezeknek kicsit más a tésztája. A rácsos linzeré kicsit omlósabb és az íze is más, lévén több hozzávalóból áll, bár ez nem a hagyományos linzer tészta. Bevallom, én jobban szeretem ezt a tésztát, mint a pitét. 🙂 Most egyébként csak fél adagot sütöttem – a saját készítésű szilvalekvárommal -, ezért vékonyabb lett a tésztája. De kedvünkre variálhatjuk a lekvárt, és akár gyümölccsel is készíthetjük.
50 dkg finomliszt
30 dkg margarin
10 dkg barna cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl
fél kávéskanál sütőpor
csipetnyi só
fél üveg tetszőleges ízű lekvár vagy
gyümölcs
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk, lisztezzünk ki egy közepes méretű tepsit. (Ha vékonyabb tésztát szeretnénk, fél adagot süssünk, vagy használjunk nagyobb tepsit.) A margarint morzsoljuk el az átszitált liszttel, adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd gyorsan gyúrjuk össze, hogy a margarin ne olvadjon meg. Nem kell hűtőbe tenni, azonnal kezdhetjük nyújtani. A tészta 2/3-ad részét nyújtsuk ki a tepsi nagyságára, egyengessük a tepsibe és kenjük meg tetszés szerinti lekvárral. Ezután a tészta másik felét is nyújtsuk ki, vágjunk belőle kb. ujjnyi széles csíkokat, és rácsosan fektessük a süteményre. Megkenhetjük a tésztacsíkokat tojássárgájával, és/vagy megszórhatjuk barna cukorral is. Süssük kb. 30 percig, illetve addig, amikor már aranybarna színű és az illata betölti a lakást. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: