Apukám születésnapjára készült ez a torta. Nem igazán szoktam tortát sütni, de valahogy most kedvet éreztem hozzá. És természetesen azért, mert ezt a tortát már nagyon nagyon régen kinéztem. 🙂 Első ránézésre bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az, nagyon könnyű és egyszerű elkészíteni. Amennyiben háromfelé szeretnénk vágni, javaslom, hogy süssük a lapokat egyenként, így sokkal könnyebb a végén kezelni, megtölteni a lapokat. A tésztája nagyon sűrű, tömény, és nagyon laktató, szerintem egy szelet bőven elég, pedig én nagyon édesszájú vagyok. 🙂 Tulajdonképpen ez egy kakaós sütemény, a piros színtől csak kicsit különlegesebb lesz. Egyébként találtam receptet, amiben főzött krémmel töltötték, díszítették, de én azért választottam a mascarpone-t, mert már megint pont volt itthon. 🙂
Hozzávalók (4-6 személyre):
30 dkg finomliszt
20 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
350 ml olívaolaj
3 dkg cukrozatlan kakaópor
235 ml író (joghurt)
2 db tojás
2 teáskanál ecet
1,5 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 kávéskanál piros ételfesték
csipetnyi só
Krém:
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dl habtejszín
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra és vajazzunk, lisztezzünk ki egy közepes (kapcsos) tortaformát. Az átszitált lisztet keverjük össze a kakaóporral és a sóval. A kétféle cukrot és az olajat keverjük el, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd az ételfestéket, ezután keverjük hozzá a lisztet és az írót (joghurtot). A szódabikarbónát és az ecetet keverjük össze, majd a legvégén adjuk a tésztához, és keverjük addig, amíg a tészta elválik az edény falától. Ezután öntsük a formába, és süssük tűpróbáig, kb. 30-35 percig. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni 5 percig, majd vegyük le róla a formát, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Ezután vágjuk ketté (vagy háromfelé). A krémhez a habtejszínt verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a porcukorral elkevert mascarpone-t. Legalább 6 órára, vagy egész éjszakára tegyük a hűtőbe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: