Vendégeket vártunk, és valami olyan süti kellett, ami kiadós, és még félre is tudok tenni belőle kóstolóba. 🙂 Úgy gondoltam, a gyümölcsös-krémsajtos süti mindig jó választás, ezeket általában mindenki szereti, mert nem száraz és nem is annyira édes. Azt mondhatnám, hogy egész évben alma szezon van, de nálam valamiért ősszel és télen kerül elő az almából készült sütik ötlete. És hát most is ez történt, viszont pitét nem akartam, mert most nem volt kedvem gyúrni. 🙂 Ez a recept pedig azért tűnt jó választásnak, mert mindegyik réteget egyszerűen csak össze kell keverni, egymásra halmozni, és már mehet is a sütőbe. Tulajdonképpen ez egy morzsás vagy reszelt süti, mert a tetejére reszeljük vagy morzsoljuk a tésztát. A mascarpone miatt nem egy hagyományos almás süti, viszont nagyon lágy és krémes lesz tőle, a reszelt tésztától pedig ropogós a teteje. Jaa, és persze a díszítést se hagyjam ki, a karamell már csak “hab a tortán”. 🙂 Ami fontos: eléggé laktató sütemény, ennek ellenére én dupla adagot sütöttem, csak a biztonság kedvéért. 🙂
Hozzávalók:
12,5 dkg Graham vagy teljes kiőrlésű kekszmorzsa
5 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
7,5 dkg margarin (olvasztott)
csipetnyi só
Krémsajtos töltelék:
25 dkg mascarpone (szobahőmérsékletű)
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
Almás réteg:
2 db zöld vagy piros alma
1 evőkanál barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
3 dkg finomliszt
2 dkg zabpehely
5 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg margarin (hideg)
csipetnyi só
Karamell:
10 dkg vajkaramella
2 evőkanál főzőtejszín
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra, majd egy közepes méretű, magas falú tepsit vagy jénait béleljünk ki alufóliával. A kekszet daráljuk le, keverjük össze a kétféle cukorral és a margarinnal, majd egyengessük a tepsibe. Tegyük a sütőbe 5-6 percre, közben keverjük homogén állagúvá a krémsajtos töltelékhez valókat. A tepsit vegyük ki a sütőből, kenjük meg egyenletesen a krémsajtos töltelékkel. Az almákat hámozzuk meg, reszeljük le vagy vágjuk kisebb kockákra, keverjük össze a többi hozzávalóval, és ezt is egyenletesen oszlassuk el a krémsajtos tölteléken. Végül erre jön a morzsás réteg, amit szintén csak össze kell keverni, hogy morzsás állagú legyen, és szórjuk vagy reszeljük az almás rétegre. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további kb. 40 percig, illetve amíg a teteje aranybarna nem lesz. Hűtsük le, majd tegyük hűtőszekrénybe egy éjszakára. A karamellaöntethez olvasszuk meg a karamellát, keverjük hozzá a főzőtejszínt, majd forraljuk fel, és ezzel díszítsük a kockákat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: