Sütivár

Gyors almás-fahéjas tekercs

És igen, végre egy tipikus amerikai édesség. 🙂 Már régóta szemeztem ezzel a recepttel, de mivel körülbelül 12 darab tekercs lesz a megadott mennyiségből, ezért inkább valamilyen családi összejövetelre tartogattam. Most viszont eljött az alkalom, így kipróbálhattam. Ami elsőre megtetszett, hogy nem élesztős, és nem kell keleszteni vagy dagasztani mint általában az ilyen fajta sütiket. Ennek ellenére a tésztája szerintem ugyanolyan, mintha kelt tészta lenne; puha, lágy és nagyon laktató. Előnye a kelt tésztával szemben, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, és szerintem nem is bonyolult. Viszont utólag változtattam a receptben megtalálható összes cukor mennyiségén, mert bár én szeretem a nagyon édes süteményeket, de ez még nekem is sok volt. 🙂


Hozzávalók:

Almás töltelék: almás-fahéjas tekercs8
2 db közepes alma
1,5 dkg margarin
1 kávéskanál finomliszt
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor

Fahéjas-cukros töltelék:
5 dkg margarin
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukorP1030531
4 teáskanál őrölt fahéj

Tészta:
28 dkg finomliszt
4,5 dkg margarin (olvasztott)
1 evőkanál kristálycukor
3 teáskanál sütőpor
1 db alma reszelve (pépesítve)
6 dl tej
1 db tojás
csipetnyi só

Öntet:
2,5 dkg margarin (olvasztott)
5 dkg porcukor
1 evőkanál méz
kevés tej (ha esetleg túl sűrű az öntet)

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és vajazzunk ki egy nagyobb méretű tepsit. Az almás töltelékhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a magházukat, majd vágjuk kisebb kockákra. Olvasszuk meg a margarint a kétféle cukorral, adjuk hozzá a lisztet és a felkockázott almát. Pároljuk néhány percig, és tegyük félre. (Mielőtt a tésztára halmozzuk, öntsük le róla a levét.) A fahéjas-cukros töltelékhez a margarin kivételével a hozzávalókat keverjük össze, a margarint daraboljuk kis kockákra. A tésztához hámozzuk meg az almát, magházát vágjuk ki, reszeljük le (pépessé), majd keverjük hozzá az olvasztott margarint, a tojást és a tejet. Ezután adjuk a sóval, sütőporral és kétféle cukorral elkevert, előzőleg átszitált liszthez. Lisztezett deszkán gyúrjuk össze, ha esetleg ragadna, adhatunk hozzá még lisztet. Miután összegyúrtuk, szintén lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. ujjnyi vastagra és téglalap alakúra. Oszlassuk el rajta először az almás, majd a fahéjas tölteléket, végül dobáljuk rá a margarin kockákat. A hosszabbik oldalától kezdve csavarjuk fel és vágjuk kb. 2 cm széles darabokra. Egyenként óvatosan rakosgassuk őket egymás mellé a tepsibe, kis helyet hagyva köztük, és formázzuk, hogy tekercs alakjuk legyen. Süssük kb. 20 percig, illetve amíg szép barnák lesznek. Az öntethez keverjük össze a hozzávalókat, még a tepsiben locsoljuk meg a forró sütiket, és máris fogyaszthatjuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Sütivár says:

    Igen, a recept már a csökkentett cukormennyiséget tartalmazza! 🙂

  2. Papp Erika says:

    A receptben már a csökkentett cukormennyiség van feltüntetve?Köszönöm.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!