Texas Sheet Cake. Így hívják az USA-ban ezt a süteményt, amely az USA déli részéről származik. Ezt az eredeti receptet egy texasi online újságban találtam, viszont én joghurtot használtam az író helyett. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ízében pedig hasonló, mint a Brownie, de a krémességét nem az olvasztott csokoládé, hanem jelen esetben a joghurt adja. Az elkészítése is hasonló, és fontos, hogy ne közepes, hanem nagyobb tepsiben süssük. A végeredmény egy nagyon csokis, nagyon krémes süti, és a máz a tetején már csak hab a tortán. 🙂 Megszórhatjuk bármilyen édes olajos maggal, de enélkül is nagyon finom.
24 dkg finomliszt
22 dkg margarin
10 dkg barna cukor
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dl víz
6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna
2 db tojás
125 ml író (joghurt vagy 12%-os tejföl)
csipetnyi só
Csokoládés máz:
5 dkg margarin
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál tej
3 evőkanál joghurt
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és vajazzunk, majd sütőpapírral béleljünk ki egy nagyobb lapos tepsit. A margarint, a vizet és a cukrozatlan kakaóport egy edényben olvasszuk meg, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Keverjük össze az írót (joghurtot vagy tejfölt) és a tojásokat, egy másik tálban pedig az átszitált lisztet, a sót, fahéjat, szódabikarbónát és a cukrokat. Az olvasztott vajas részt adjuk a lisztes részhez, majd végül keverjük hozzá a tojásos részt is. Öntsük a tepsibe és süssük 20 percig. Amíg sül, készítsük el a mázt. A margarint, a cukrozatlan kakaóport, a joghurtot és a tejet forraljuk fel, majd miután levettük a tűzről, habverővel folyamatosan keverve adjuk hozzá a kétféle cukrot. Miután megsült, vegyük ki a sütőből, még melegen öntsük rá a mázat, majd hagyjuk hűlni, amíg kicsit megszilárdul.
Kommentek