Sütivár

Zala kocka

A legkedvesebb barátom születésnapjára készítettem ezt a sütit. Ez a kedvence. Az egyik. 🙂 Gyerekkorában mindig ilyet evett a cukrászdában. Sokat kutattam az interneten, és minden receptben (többek közt) csokoládés pudinggal készítik a krémet. De az eredeti Zala kockában állítólag nincs puding (mert hogy régen nem volt pudingpor), ezért módosítottam a recepten, és főzött krémmel készítettem. Nem mondom, hogy nem macerás és időigényes süti, de megéri elkészíteni. És bár barátom szerint nem lett olyan – emlékei szerint – igazi Zala kocka íze, (ami érthető, hiszen a régi ízekhez hangulat és emlékek is társulnak, amit nem lehet überelni), ennek ellenére ízlett, és elfogyott az egész. Na persze én is besegítettem. 🙂

 

Hozzávalók (4 adag):

Sárga lap:Zala kocka1

2 db tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál rétesliszt
0,5 csomag sütőpor
csipetnyi só

Kakaós lap:

4 db tojás
4 evőkanál cukorZala kocka2
4 evőkanál rétesliszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
csipetnyi só

Krém:

4 evőkanál finomliszt
4 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk, lisztezzünk ki egy kis méretű tepsit. Először készítsük el a sárga lapot. Az átszitált lisztet és a sütőport keverjük össze, majd tegyük félre. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval verjük kemény habbá, keverjük hozzá a kétféle cukorral elkevert tojássárgájákat, végül óvatosan forgassuk bele a lisztet. Öntsük a tepsibe, majd kb. 10 percig süssük. A kakaós lapot ugyanígy készítsük el (a liszthez a kakaóport is keverjük hozzá), de két lapot süssünk. (Ne süssük túl a piskótákat, mert kiszáradnak!) A krémhez a lisztet a tejjel főzzük sűrű krémmé, majd tegyük félre hűlni. A margarint, a kakaóport és a kétféle cukrot keverjük habosra, majd miután kihűlt a lisztes krém, keverjük hozzá a vajas masszát. Az egyik kakaós lapot kenjük meg a krémmel, tegyük rá a sárga lapot, megint krém következik, majd erre a másik kakaós lap. A tetejét kenjük meg a maradék krémmel, és csokoládéreszelékkel díszítsük. Takarjuk le, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Horváth Csabáné Gyöngyi says:

    Köszönöm,hogy itt lehetek,nagyon jók a receptek,szeretnék többet is kipróbálni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!