Egész napos rendezvényre mentünk, ezért mindenképpen valami laktató és könnyen fogyasztható süti kellett. Mivel a mákos nálunk mindig nyerő, és legkedvesebb barátom leginkább a kelt tésztából készült mákos sütiket szereti, ezért hát mit tehettem volna, sütöttem neki. 🙂 A tészta nem vajjal, hanem olajjal készül, viszont nem napraforgóolajat, hanem olívaolajat tettem bele. Ennek az az oka, hogy csak szűz vagy sima olívaolajat használok. Még frissen, langyosan, a külseje kicsit ropogós, a belseje pedig nagyon finom, puha, levegős, és még másnapra sem szárad ki.
40 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő (friss)
5 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
1 dl olívaolaj
1 db tojás (a kenéshez)
1 mokkáskanálnyi só
Töltelék:
25 dkg mák (darált)
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
150 ml víz
1 citrom vagy narancs reszelt héja
Elkészítés:
Először langyosítsunk meg 1 dl tejet, adjunk hozzá egy kávéskanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, a tetejére szórjunk egy kevés lisztet, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. Szitáljuk a lisztet egy mélyebb edénybe, keverjük össze a cukorral, sóval, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és az olívaolajat. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót. Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 1 órát, amíg duplájára megkel. Miközben kel a tészta, a töltelékhez először főzzük sziruppá a kétféle cukrot a vízzel, adjuk hozzá a reszelt citrom- vagy narancshéjat, majd keverjük bele a darált mákot. Keverjük jól össze, és hagyjuk kihűlni. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Miután a tésztánk megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki minél vékonyabbra, kenjük meg a töltelékkel, csavarjuk fel szorosan, ahogyan a bejglit szoktuk, majd vágjuk a rudat kisebb háromszögekre. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, majd süssük 15-20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: