Megint egy családi születésnap, megint egy süti. Legutóbb hagyományos almás pitét sütöttem, és nem volt kedvem megint gyúrt tésztát készíteni. Ezért mindenképpen valami gyorsan elkészíthető, viszont nem gyümölcsös, inkább valamilyen tömény csokis sütit szerettem volna. Természetesen nem kellett sokat gondolkodnom. Mostanában találtam meg a számomra tökéletes karamellöntet receptjét, és szerettem volna dicsekedni vele. 🙂 Így született meg ez a recept. Azt gondolom, a Brownie-ról semmit nem kell mondanom, a karamellöntet pedig szintén önmagáért beszél. E kettő édesség szerintem tökéletes párost alkot, de állításom csak úgy ellenőrizhető, ha mindenki kipróbálja! 🙂
20 dkg finomliszt
10 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
10 dkg cukrozatlan kakaópor
20 dkg étcsokoládé (olvasztott)
200 ml olíva- vagy kókuszolaj
4 db tojás
60 ml tej
csipetnyi só
20 dkg kristálycukor
5 dkg margarin
200 ml főzőtejszín
15 dkg vajkaramella
Elkészítés:
Először készítsük el a karamellt. (Legjobb, ha előző nap elkészítjük.) Olvasszuk meg a kristálycukrot (ne kevergessük közben, viszont figyeljünk rá, nehogy megégjen!), miután megolvadt, vegyük le a tűzről, keverjük bele a margarint. Amikor elolvadt, tegyük vissza a tűzre, keverjük hozzá a főzőtejszínt, végül a vajkaramellát. Forraljuk össze, hogy a vajkaramella teljesen felolvadjon. Öntsük egy üvegbe, és tegyük félre, amíg teljesen kihűl, mert közben még sűrűsödik. Ezután a finomlisztet, cukrozatlan kakaóport, sütőport és sót keverjük össze. A tojásokat keverjük habosra a kétféle cukorral, keverjük bele az olajat, a tejet, az olvasztott csokoládét, végül szitáljuk bele a lisztes keveréket. Egy kisebb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tészta felét egyengessük el benne, kenjük meg a karamellával, majd oszlassuk el rajta a maradék tésztát. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20 percig. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, hogy a karamellöntet újra besűrűsödjön.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: