Egy újabb, kisebb rendezvényre készültünk. Legkedvesebb barátom imádja a kelt tésztákat, és természetesen a kakaós csigáért is rajong. Igen tudom, ez nem kakaós csiga recept. 🙂 A gesztenye nekem jutott eszembe, mert mindketten szeretjük, viszont eddig még csak néhány alkalommal készítettem gesztenyés sütit. A receptet több különböző forrásból válogattam össze, szerettem volna egy igazán tökéletes gesztenyés csigát alkotni. Szerencsére sikerült, nagy sikere volt, el is fogyott az utolsó darabig. 🙂 A tésztája nagyon puha és foszlós, néhányat félretettem próbából, hogy vajon másnap is puha-e, és tényleg puha volt! 🙂 Ebből az adagból kb. 50-60 kisebb csiga lesz.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg margarin (olvasztott)
2,5 dkg élesztő
5 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
1 db tojássárgája
csipetnyi só
Töltelék:
50 dkg gesztenyepüré (fagyasztott)
5 dkg margarin (olvasztott)
Kenéshez:
1 db tojássárgája
0,5 dl tej
Elkészítés:
Először langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt. Az átszitált lisztet keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá a tojássárgáját, az olvasztott margarint, végül a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót. Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki minél vékonyabbra és téglalap alakúra. Kenjük meg az olvasztott margarinnal, oszlassuk el rajta az előzőleg kiolvasztott gesztenyepürét, majd a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan tekerjük fel, és vágjuk kb. 2 cm-es darabokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rakosgassuk rá a tekercseket. Takarjuk le, és hagyjuk még kelni, amíg a sütő felmelegszik 180 fokra. Mielőtt betesszük a sütőbe, kenjük meg a tekercseket a tojásos keverékkel, majd süssük kb. 15-20 percig.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: