Áfonyás kenyér

Imádom az áfonyát! Frissen, aszalva, és bármilyen süteményben. 🙂 Ezt a receptet egy külföldi oldalon találtam. Nem változtattam rajta semmit, mert szerintem ez a recept úgy jó, ahogy van. Tömény, de mégsincs olyan érzésünk, mintha fojtogatná a torkunkat a tészta. 🙂 Ezt a receptet szerintem használhatjuk alap receptként is, mert bármilyen gyümölccsel készíthetjük. Gazdagíthatjuk pirított olajos magvakkal is. Viszont ha vegyes aszalt gyümölcsökkel készítjük, akkor püspökkenyérként is kínálhatjuk egy karácsonyi vacsora után.

Hozzávalók (4 adag):áfonyás kenyér1

20 dkg finomliszt

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

12 dkg puha margarin

1 teáskanál sütőpor

2 db tojás

120 ml tej

1 citrom reszelt héja

20 dkg friss vagy szárított áfonya

csipetnyi só



Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd vajazzunk ki egy szögletes sütőformát és szórjuk meg kevés cukorral. A lágy vajat keverjük habosra a kétféle cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Reszeljük bele a citromhéjat, ezután adjuk hozzá a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, majd apránként hozzáadva a tejet, keverjük homogénné. A legvégén adjuk hozzá az áfonyát. Öntsük a kikent formába és kb. 60 percig süssük. A süteményt a formában hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki. Várjuk meg, amíg teljesen kihűlt, mert csak akkor lehet szépen felszeletelni.

Tovább a blogra »