Kevert zserbó

Keresztfiam születésnapjára készültünk, és szerettem volna olyan sütit készíteni, ami ízében kicsit a karácsonyt idézi, lévén már december van. Zserbó recepteket böngésztem, amikor rátaláltam erre a sütire. Mivel főztem már zserbó lekvárt, sütöttem zserbó muffint, és mindegyik jól sikerült, gondoltam, kipróbálom ezt a kevert zserbót is. Csak annyiban változtattam az eredeti recepten, hogy tettem bele a saját készítésű zserbó lekváromból, illetve a tésztát kétfelé vettem, és az egyik felébe kakaóport kevertem. Nagyon finom lett, és nagy sikert aratott, az íze valóban hasonlít a zserbóéra, szerintem érdemes kipróbálni. 🙂

Hozzávalók (4 adag):

15 dkg finomliszt

0,8 dl olívaolaj

2 db tojás

15 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál zserbó lekvár (lásd “Lekvárok”) vagy

10 dkg darált dió

10 dkg aszalt sárgabarack (aprított)

2 evőkanál sárgabaracklekvár

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

2 dl tejföl

1 csomag sütőpor

csipetnyi só

Tetejére:

10 dkg tej- vagy étcsokoládé

2 evőkanál olívaolaj



Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki (vagy sütőpapírral béleljünk ki) egy közepes méretű tepsit. A tojásokat keverjük habosra a kétféle cukorral és az olajjal, majd adjuk hozzá a tejfölt. Keverjük bele a sóval, sütőporral elkevert előzőleg átszitált lisztet, majd végül (ha nincs zserbó lekvárunk) a sárgabarack lekvárt, a diót és az aprított aszalt sárgabarackot. Vegyük ki a massza egynegyedét, és keverjük bele a kakaóport. A fehér tésztát öntsük a tepsibe, majd a tetejére márványosan öntsük rá a kakaós masszát. Süssük kb. 25 percig (tűpróbáig), és miután kihűlt, a tetejét vonjuk be a vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval.

Tovább a blogra »