Reform almás-fahéjas-mazsolás muffin

Igen, már megint egy reform süti. 🙂 Sütöttem már sósat, nagyon édeset, nagyon csokisat, nagyon gyümölcsöset, de néha szükségét érzem, hogy kicsit egészségesebb sütiket is készítsek. A teljes kiőrlésű liszttől, a csökkentett mennyiségű barna cukortól, az almától, a méztől és a mazsolától lesz ez a sütemény egészségesebb. Sokszor hallottam már, hogy az egészséges (reform) sütemények nem finomak, mert a teljes kiőrlésű liszttől fűrészpor ízük van. Ez valóban igaz, de azt gondolom, a hozzávalókkal javíthatjuk az ízhatást. Én próbálok mindig a lehető legjobb összetevőkkel és arányokkal sütni. És szerintem ez a muffin pont olyan, amiben a hozzávalók feledtetik velünk, hogy egészséges sütit eszegetünk. Méz helyett használhatunk melaszt is (vagy fele-fele arányban), bár nem mindenki szereti, mert nagyon karakteres az íze. A tészta nagyon puha és lágy, a közepe kissé ragacsos a rumos-mézes mazsolától. Legközelebb dupla adagot készítek, mert 5 perc alatt elfogyott. 🙂



Hozzávalók (12 darab):

10 dkg zabpehelyliszt

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

5 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 db tojás

1,5 kávéskanál sütőpor

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál fahéj

150 ml joghurt

3 dl olívaolaj

1,5 db alma (reszelve)

csipetnyi só

méz vagy melasz

5 dkg mazsola

1 kávéskanál rum vagy rumaroma



Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A mazsolát tegyük egy kisebb pohárba, adjunk hozzá annyi mézet (vagy melaszt), hogy teljesen ellepje, és ízesítsük egy kávéskanálnyi rummal (aromával), majd tegyük félre. Keverjük habosra a tojást a kétféle cukorral, adjuk hozzá a joghurtot, az olajat és a reszelt almát. A sóval, sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal elkevert liszteket keverjük a tojásos részhez. Félig töltsük meg a tésztával a muffin papírokat, majd osszuk el rajtuk a mézes mazsolát. Amennyiben nem használtuk el az összes mézet, keverjük bele a maradék tésztába, majd fedjük be a formákban lévő tésztát. Kb. 20 percig süssük, vegyük ki a sütőből, és kicsit hagyjuk hűlni. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Tovább a blogra »