Hagyományos almás pite

Eddig még csak amerikai almás pitét sütöttem, de ez a fajta pite – kínálás szempontjából – kicsit macerásabb. És persze az sem elhanyagolható szempont, hány darab süti lesz a megadott hozzávalókból. 🙂 Mivel bátyám és családja jött ebédre, és ők jobban szeretik a hagyományos almás pitét, ezért egyértelmű volt, hogy most ez legyen. Kétfélét sütöttem, az egyiket nagyobb tepsiben vékonyabb tésztával, a másikat pedig kisebb tepsiben, de vastagabb tésztával. Az eredeti recept édesanyámé, és bár nagyon jól süt-főz, most én vállaltam magamra a sütést. 🙂 A tészta annyira puha és omlós, a közepe pedig lágy és krémes, hogy az első harapásnál a sütemény szinte elolvad az ember szájában. Ezek után nem csoda, hogy abbahagyhatatlan. 🙂



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

25 dkg margarin

10 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db tojás sárgája

1 db tojás

175 ml tejföl

1 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja

csipetnyi só

Töltelék:

1,5 kg alma

őrölt fahéj

kristálycukor

vaníliás cukor

1 db tojás a kenéshez



Elkészítés:

Először a tésztával kezdjünk. A margarint morzsoljuk el az előzőleg átszitált, sütőporral és sóval elkevert liszttel, adjuk hozzá a tojásokat, a tejfölt, a kétféle cukrot és a citrom reszelt héját, majd lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és formázzunk belőle egy cipót. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe. Ezután hámozzuk meg és reszeljük le az almákat, ízesítsük tetszés szerinti mennyiségű cukorral és fahéjjal, majd tegyük egy szűrőbe, hogy a leve jól kicsöpögjön. Vajjal kenjünk ki egy kisebb vagy nagyobb tepsit, attól függően, hogy vékonyabb vagy vastagabb tésztát szeretnénk-e, és melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Miután előmelegedett a sütő, a tésztát vegyük ki a hűtőből, válasszuk ketté, majd lisztezett deszkán először az egyik felét nyújtsuk ki a tepsi méretére. Egyengessük a tepsibe, egyenletesen osszuk el rajta a tölteléket (ha szükséges, kicsit még kinyomkodhatjuk), majd a tészta másik felét is nyújtsuk ki, és fedjük be vele a tölteléket. A tészta széleit nyomkodjuk le, a tetejét néhány helyen szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg a felvert tojással. Süssük kb. 25-30 percig, illetve amíg szép piros lesz.

Tovább a blogra »