Mákos mézes krémes

Kedves barátomat szerettem volna meglepni, mert a legutóbbi mézes krémes kóstolására sajnos nem volt lehetősége. De nemcsak a mézes krémest, hanem a mákot is imádja, ezért jött az ötlet, legyen a krémben mák. Így lett ez egy rendhagyó mézes krémes. 🙂 Mivel szerettem volna kipróbálni más receptet is, most nem édesanyám receptjét használtam. Egy magyar receptes oldalon találtam erre a sütire, de elkészítésében és a hozzávalók mennyiségében más, mint édesanyám receptje. A fő hangsúly az elkészítésén van, ugyanis itt nem egyszerre dolgozzuk össze a hozzávalókat, illetve ezek mennyiségében is van eltérés. Talán ezért is karakteresebb ízű és édesebb (lévén kevés cukor is van benne) a tésztája. Én most dupla adagot készítettem (négy lapot sütöttem, de csak hármat használtam fel), mert vastagabb rétegeket szerettem volna. Összességében mondhatom, hogy szerintem tökéletes recept, már csak azért is, mert nagy sikert arattam vele. 🙂



Hozzávalók:

20 dkg finomliszt

5 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 dkg margarin

2 evőkanál méz

1 db tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

csipetnyi só

Krém:

4 evőkanál finomliszt

4 dl tej

20 dkg margarin

20 dkg porcukor

1-2 evőkanál darálatlan mák

1 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál méz



Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A margarint, mézet, kétféle cukrot olvasszuk meg, keverjük hozzá a felvert tojást, végül a szódabikarbónát. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a lisztet. Jól gyúrjuk össze, osszuk két részre, majd nyújtsuk ki őket kb. fél centiméter vastagságúra, és egy vajjal megkent tepsi alján egyenként süssük kb. 4-5 percig a lapokat. (Vigyázzunk, mert sütés után könnyen törik.) Miután mindkét lapot megsütöttük, főzzünk sűrű krémet a tejből és a lisztből, majd tegyük félre hűlni (időnként keverjük át habverővel). A margarint és a kétféle cukrot keverjük habosra, majd miután a lisztes krém is kihűlt, keverjük hozzá a vajas masszát, végül a mákot. Egyenként kenjük meg a lapokat a krémmel, majd a tejére olvasszunk csokoládét. Egy éjszakát hagyjuk pihenni, hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek.

Tovább a blogra »