Zala kocka

A legkedvesebb barátom születésnapjára készítettem ezt a sütit. Ez a kedvence. Az egyik. 🙂 Gyerekkorában mindig ilyet evett a cukrászdában. Sokat kutattam az interneten, és minden receptben (többek közt) csokoládés pudinggal készítik a krémet. De az eredeti Zala kockában állítólag nincs puding (mert hogy régen nem volt pudingpor), ezért módosítottam a recepten, és főzött krémmel készítettem. Nem mondom, hogy nem macerás és időigényes süti, de megéri elkészíteni. És bár barátom szerint nem lett olyan – emlékei szerint – igazi Zala kocka íze, (ami érthető, hiszen a régi ízekhez hangulat és emlékek is társulnak, amit nem lehet überelni), ennek ellenére ízlett, és elfogyott az egész. Na persze én is besegítettem. 🙂

Hozzávalók (4 adag):

Sárga lap:

2 db tojás

2 evőkanál cukor

2 evőkanál rétesliszt

0,5 csomag sütőpor

csipetnyi só

Kakaós lap:

4 db tojás

4 evőkanál cukor

4 evőkanál rétesliszt

1 csomag sütőpor

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

csipetnyi só

Krém:

4 evőkanál finomliszt

4 dl tej

20 dkg margarin

20 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor



Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk, lisztezzünk ki egy kis méretű tepsit. Először készítsük el a sárga lapot. Az átszitált lisztet és a sütőport keverjük össze, majd tegyük félre. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval verjük kemény habbá, keverjük hozzá a kétféle cukorral elkevert tojássárgájákat, végül óvatosan forgassuk bele a lisztet. Öntsük a tepsibe, majd kb. 10 percig süssük. A kakaós lapot ugyanígy készítsük el (a liszthez a kakaóport is keverjük hozzá), de két lapot süssünk. (Ne süssük túl a piskótákat, mert kiszáradnak!) A krémhez a lisztet a tejjel főzzük sűrű krémmé, majd tegyük félre hűlni. A margarint, a kakaóport és a kétféle cukrot keverjük habosra, majd miután kihűlt a lisztes krém, keverjük hozzá a vajas masszát. Az egyik kakaós lapot kenjük meg a krémmel, tegyük rá a sárga lapot, megint krém következik, majd erre a másik kakaós lap. A tetejét kenjük meg a maradék krémmel, és csokoládéreszelékkel díszítsük. Takarjuk le, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Tovább a blogra »