Most nem mondom, hogy már régen kinéztem ezt a receptet. 🙂 Néhány napja ugyanis netezés közben láttam meg, és mivel különlegesnek tartottam a mályvacukor és a kóla miatt, elhatároztam, hétvégén megsütöm. Viszont szólok előre, hogy nagyon édes és tömény, első nekifutásra egynél többet képtelenség megenni! Aztán eltelik 10 perc, és megint enni akarunk belőle. 🙂 A tetején az olvadt mályvacukor isteni, ragacsos és nyúlós, itt-ott kicsit karamellizálódott, mint a törökméz. A süti ízében nem dominál a kóla, viszont érződik annyira, hogy amikor megkóstoljuk, az első kérdésünk: mi ez a különleges íz? A csokimáz a tetején is nagyon édes, úgyhogy ez a süti egy óriási kalóriabomba. 🙂 Egy kis érdekesség: a mályvát nem az amerikaiak találták fel, ők csak őrületet csináltak belőle. 🙂 Eredetileg az egyiptomiak alkalmazták. Nagy vonalakban összefoglalva, a mocsári területen növő fehér mályva gyökeréből és cukorból főzetet készítettek, lehűtötték, darabolták, és ezt szopogatták torokgyulladás esetén. Ezért együnk mi is mályvacukros sütit! 🙂
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
240 ml Coca Cola
10 dkg margarin
10 ml olívaolaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
25 dkg pillecukor (5 dkg a sütibe)
120 ml író (natúr joghurt vagy kefír)
2 db tojás (felverve)
csipetnyi só