Csokoládés-mályvacukros Coke Cake

Most nem mondom, hogy már régen kinéztem ezt a receptet. 🙂 Néhány napja ugyanis netezés közben láttam meg, és mivel különlegesnek tartottam a mályvacukor és a kóla miatt, elhatároztam, hétvégén megsütöm. Viszont szólok előre, hogy nagyon édes és tömény, első nekifutásra egynél többet képtelenség megenni! Aztán eltelik 10 perc, és megint enni akarunk belőle. 🙂 A tetején az olvadt mályvacukor isteni, ragacsos és nyúlós, itt-ott kicsit karamellizálódott, mint a törökméz. A süti ízében nem dominál a kóla, viszont érződik annyira, hogy amikor megkóstoljuk, az első kérdésünk: mi ez a különleges íz? A csokimáz a tetején is nagyon édes, úgyhogy ez a süti egy óriási kalóriabomba. 🙂 Egy kis érdekesség: a mályvát nem az amerikaiak találták fel, ők csak őrületet csináltak belőle. 🙂 Eredetileg az egyiptomiak alkalmazták. Nagy vonalakban összefoglalva, a mocsári területen növő fehér mályva gyökeréből és cukorból főzetet készítettek, lehűtötték, darabolták, és ezt szopogatták torokgyulladás esetén. Ezért együnk mi is mályvacukros sütit! 🙂



Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg finomliszt

15 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

240 ml Coca Cola

10 dkg margarin

10 ml olívaolaj

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 teáskanál szódabikarbóna

25 dkg pillecukor (5 dkg a sütibe)

120 ml író (natúr joghurt vagy kefír)

2 db tojás (felverve)

csipetnyi só

Öntet:
10 dkg margarin

3 dkg cukrozatlan kakaópor

6 evőkanál Coca Cola

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor
 
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd vajazzunk, sütőpapírral béleljünk ki egy közepes méretű tepsit. Keverjük össze a lisztet, a kétféle cukrot, a szódabikarbónát és a sót, majd tegyük félre. A margarint, az olajat, a kólát és a cukrozatlan kakaóport forraljuk fel, vegyük le a tűzről, majd keverjük bele az 5 dkg pillecukrot, amíg teljesen el nem olvad. Hagyjuk hűlni 5 percet, majd óvatosan keverjük a lisztes részhez, végül adjuk hozzá a tojásokat és az írót (joghurtot, kefírt). Így is keverjük jól össze, öntsük a tepsibe, és süssük 40 percig. A 35. percben vegyük ki a sütőből, halmozzuk rá a megmaradt pillecukrot, majd tegyük vissza a fennmaradó 5 percre. Ebben az öt percben készítsük el az öntetet. Olvasszuk össze a margarint, a kólát, a cukrozatlan kakaóport, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a porcukrot. Miután letelt az idő, a sütit vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni 5 percig, öntsük le a kakaós öntettel, majd hagyjuk, hogy kihűljön, illetve az öntet kicsit megszilárduljon a tetején.
Tovább a blogra »