Red Velvet torta

Apukám születésnapjára készült ez a torta. Nem igazán szoktam tortát sütni, de valahogy most kedvet éreztem hozzá. És természetesen azért, mert ezt a tortát már nagyon nagyon régen kinéztem. 🙂 Első ránézésre bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az, nagyon könnyű és egyszerű elkészíteni. Amennyiben háromfelé szeretnénk vágni, javaslom, hogy süssük a lapokat egyenként, így sokkal könnyebb a végén kezelni, megtölteni a lapokat. A tésztája nagyon sűrű, tömény, és nagyon laktató, szerintem egy szelet bőven elég, pedig én nagyon édesszájú vagyok. 🙂 Tulajdonképpen ez egy kakaós sütemény, a piros színtől csak kicsit különlegesebb lesz. Egyébként találtam receptet, amiben főzött krémmel töltötték, díszítették, de én azért választottam a mascarpone-t, mert már megint pont volt itthon. 🙂

 

Hozzávalók (4-6 személyre):

30 dkg finomliszt

20 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

350 ml olívaolaj

3 dkg cukrozatlan kakaópor

235 ml író (joghurt)

2 db tojás

2 teáskanál ecet

1,5 teáskanál szódabikarbóna

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1-2 kávéskanál piros ételfesték

csipetnyi só

Krém:

25 dkg mascarpone

5 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

4 dl habtejszín

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra és vajazzunk, lisztezzünk ki egy közepes (kapcsos) tortaformát. Az átszitált lisztet keverjük össze a kakaóporral és a sóval. A kétféle cukrot és az olajat keverjük el, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd az ételfestéket, ezután keverjük hozzá a lisztet és az írót (joghurtot). A szódabikarbónát és az ecetet keverjük össze, majd a legvégén adjuk a tésztához, és keverjük addig, amíg a tészta elválik az edény falától. Ezután öntsük a formába, és süssük tűpróbáig, kb. 30-35 percig. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni 5 percig, majd vegyük le róla a formát, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Ezután vágjuk ketté (vagy háromfelé). A krémhez a habtejszínt verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a porcukorral elkevert mascarpone-t. Legalább 6 órára, vagy egész éjszakára tegyük a hűtőbe.

Tovább a blogra »