Mákos-mazsolás csiga

Megint egy baráti találkozás, megint egy süti. Persze, hogy mákos, hiszen imádjuk! 🙂 Mivel már nagyon régen sütöttem mákosat, csak az volt a kérdés, hogy milyen süti legyen. Gondolkodtam, és eszembe jutott, hogy olyan régen gyúrtam már tésztát. 🙂 De van még egy oka, nevezetesen, hogy valamiért kihívásnak érzem az elkészítését. Szinte mindenhol azt olvasom, hogy bár nem nagy ördöngösség az elkészítése, mégis nagy odafigyelést igényel, és nagyon el lehet rontani. Büszkén állíthatom, hogy nekem eddig még mindig sikerült. Na jó, mondjuk még csak kétszer sütöttem kelt tésztát, így könnyű, nem? 🙂 A tészta receptjét egyébként egy amerikai oldalon találtam, csak a liszt mennyiségén változtattam, mert kevésnek találtam. Nagyon ragacsos volt a tészta, képtelenség volt összegyúrni. Viszont még így sem lett száraz, sőt, nagyon puha, levegős, és természetesen isteni finom! 🙂 Bár nincs benne sok méz, mégis karakteres ízt ad a tésztának, amely fenséges ízharmóniát varázsol a sütés közben megkent, és ráolvadt méz és juharszirup keverékével.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

2 és 1/4 teáskanál szárított élesztő

2 db egész tojás

2 db tojássárgája

8,5 dkg margarin

180 ml író

2 evőkanál kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál méz

csipetnyi só

Töltelék:

10 dkg darált mák

1 csomag vaníliás cukor

8,5 dkg méz

60 ml tej

10 dkg mazsola

Kenéshez:

méz és/vagy juharszirup



Elkészítés:

Olvasszuk meg a margarint, hűtsük le, majd keverjük össze a tojásokkal, íróval, a kétféle cukorral és a mézzel. Adjunk hozzá 25 dkg lisztet, a szárított élesztőt és a sót.  Keverjük össze, öntsük hozzá a maradék lisztet is, majd lisztezett felületen gyúrjuk jól össze, hogy sima, puha és ruganyos tésztát kapjunk. (Ha túl ragacsosnak érezzük, tehetünk még hozzá lisztet.) Formázzunk belőle cipót, tegyük egy olajjal kikent edénybe, takarjuk le folpack-kal, és tegyük kb. 2 óra hosszára meleg helyre, hogy duplájára keljen. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit. A mákot főzzük össze a kétféle cukorral, mézzel, tejjel és a mazsolával. Miután a tészta megkelt, nyújtsuk téglalappá, kb. ujjnyi vastagra. A mákos tölteléket kenjük egyenletesen a tésztára, a szélein hagyjunk kb. fél centi széles csíkot szabadon, és kenjük meg kevés vízzel. Tekerjük fel a hosszabbik széle felől, vágjunk kb. ujjnyi vastag tekercseket, tegyük a tepsibe őket (nem kell sok helyet hagyni köztük), majd süssük 10 percig. Miután letelt a 10 perc, kenjük meg a tetejüket mézzel és/vagy juharsziruppal, majd tegyük vissza a sütőbe kb. 10 percre, illetve amíg a tetejük szép aranybarna lesz.

Tovább a blogra »