Csokis-mogyoróvajas álom

Ismét egy nagyon habos-krémes sütemény, szigorúan mogyoróvaj imádóknak. 🙂 Azért hangsúlyoztam ki, mert sokan nem szeretik a mogyoróvajat, illetve sokan még nem is kóstolták. Pedig nagyon finom! Na jó, lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, mert USA-imádó lévén minden amerikai ételt, italt imádok. 🙂 De szerintem a blogomból nagyjából ez ki is derül, mivel elég sok amerikai édességet készítek. Szóval, ezt a sütit szintén egy amerikai blogról lestem, bár kicsit változtattam az arányokon. A süti, több más, a blogon található recepthez hasonlóan nagyon édes, nagyon krémes, nagyon laktató, és nagyon finom. 🙂 Szerintem fontos szempont, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető legyen, bár néhány órát várni kell, amíg megkóstolhatjuk, mert a krémnek össze kell állnia a hűtőben. A másik lényeges dolog, hogy ez a süti is variálható, kakaós puding helyett használhatunk más ízűt, a kakaós kekszet is cserélhetjük bármilyen másra, illetve a mogyoróvajat is kihagyhatjuk, vagy mondjuk helyettesíthetjük nutellával. A süti alapja, a kakaós keksz puha és omlós, amit a puding kicsit még puhábbá tesz, a habos rétegek pedig igazi krémes finomsággá varázsolják. Pont olyanná, amire szükségünk van az ilyen hűvös, szeles, téli napokon. 🙂

Hozzávalók (6 személyre):

25 dkg csokis kekszmorzsa +

10 dkg csokis keksz (darálva vagy darabolva)

10 dkg margarin (olvasztott)

5 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

15 dkg mascarpone (szobahőmérsékletű)

15 dkg mogyoróvaj (puha)

400 ml tej

400 ml hideg tejszínhab

2 csomag csokoládés pudingpor

10 dkg csokoládé csepp



Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és alufóliával béleljünk ki egy kisebb méretű tepsit vagy jénait. A 25 dkg kekszmorzsát keverjük össze az olvasztott margarinnal, egyengessük a tepsibe, és süssük 10 percig. Amíg sül, a pudingport főzzük meg a tejjel (használhatunk főzés nélküli pudingport is), majd egyenletesen kenjünk rá a sütőből kivett sütialapra. Ezután keverjük össze a mascarpone-t, a porcukrot, a mogyoróvajat, majd adjuk hozzá a felvert tejszínhab felét. Ezt a krémet kenjük a pudingos rétegre és vonjuk be a maradék tejszínhabbal. Tegyük néhány órára (vagy akár egy egész éjszakára) a hűtőbe, majd tálalás előtt szórjuk meg a maradék (darált vagy apró darabokra tört) keksszel és a csoki cseppel.

Tovább a blogra »