Megint azzal kezdem, hogy “hű, de régóta nézegettem a sütőben sült fánk recepteket”. 🙂 Csak nem volt hozzá tepsim. Mostanáig! Végre találtam olyat, amiben egyszerre 12 nagy fánkot süthetek. A mini fánkok nem igazán nyerőek, mert abból sokat kell sütni, hogy elég legyen. 🙂 Nagyon sok receptet átnéztem, mire megtaláltam ezt, természetesen egy amerikai oldalon. Megérte sokáig nézelődni, mert bár sok sütőben sült fánkot nem ettem életemben, de ez valami isteni! 🙂 A külseje ropogós, belül pedig puha és levegős, ízében olyan, mint a kürtőskalács. Persze miután rákerül a vaj és a fahéjas cukor, a fogunk alatt inkább már a cukor ropog. 🙂 Érdekes egyébként, mert eddig nem sok, ecettel készült sütit készítettem, de egyre több ilyen receptet találok. Az ecet térfogatnövelőként funkcionál, ezért levegősebbé teszi a tésztát. Ahogy a képeken is látszik, jó kis pufik lettek a fánkocskák. 🙂
12,5 dkg finomliszt
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
3 dkg margarin (olvasztott)
2 teáskanál ecet
1 db tojás
118 ml tej
csipetnyi só
Bevonat:
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál őrölt fahéj
5 dkg margarin (olvasztott)
Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és a fánksütő forma mélyedéseit enyhén olajozzuk ki. A száraz hozzávalókat keverjük össze, tegyük félre. A tejet és az ecetet keverjük néhány percig, adjuk hozzá a tojást és a margarint, majd keverjük az egészet homogénre. Ezután keverjük jól el a lisztes részben, majd egyenletesen osszuk el a masszát a forma mélyedéseiben. Süssük kb. 10-15 percig, néhány percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd óvatosan vegyük ki a fánkokat a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. A bevonathoz a kétféle cukrot keverjük össze a fahéjjal, a fánkok mindkét oldalát mártsuk az olvasztott margarinba, majd hempergessük meg őket a fahéjas cukorban.