Vörös áfonyás-narancsos fánk

Egyik nap csokis sütit készítettem, de miután megsült, véletlenül kiejtettem a kezemből a tepsit, és a tészta darabjaira hullott. Így hát muszáj volt gyorsan sütnöm helyette valami mást. És mivel amióta megvettem a fánksütő tepsit, fánkőrületben vagyok, nem volt kérdéses, mit süssek. 🙂 Szóval, van itthon jó sok aszalt áfonya, mert akciós volt két hete, és feltankoltam belőle, mert imádom. Kandírozott narancs tavaly karácsonyról van itthon, akkor jó sokat csináltam, és még nem romlott meg. 🙂 Szóval, találtam ezt a receptet, természetesen egy amerikai oldalon, csak jól átírtam. 🙂 Viszont egy nagyon jó édes fánk alaprecept lett, úgyhogy bármilyen hozzávalóval felturbózhatjuk, akár még a liszt egy része helyett kakaóporral is. A tészta nagyon puha, viszont eléggé tömör, úgyhogy kiadós is. Jaa, és isteni finom! 🙂

 

Hozzávalók (16 db):

20 dkg finomliszt

5 dkg rétesliszt

10 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db tojás

3 dkg margarin (olvasztott)

2 teáskanál sütőpor

125 gramm görög joghurt

170 ml tej

10 dkg vörös áfonya (aszalt vagy friss)

1 db narancs reszelt héja + leve

5 dkg kandírozott narancskocka

csipetnyi só



Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és a fánksütő forma mélyedéseit vajazzuk ki. A tojásokat keverjük el a kétféle cukorral, a joghurttal, a tejjel, a narancs reszelt héjával, levével és az olvasztott margarinnal. A finomlisztet szitáljuk át, keverjük össze a rétesliszttel, sütőporral, sóval, és adjuk a joghurtos részhez. Az áfonyát és a kandírozott narancsot a legvégén keverjük a tésztához. A fánkforma mélyedéseit peremig töltsük meg a tésztával, majd süssük 10 percig. Miután megsültek a fánkok, hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd vegyük ki és szórjuk meg őket porcukorral.

Tovább a blogra »