Banános-dupla csokis fánk

Csak hogy még jobb kedvünk legyen! 🙂 Ami garantált, ha megkóstoljuk ezt a fánkot. Talán a 2000-es évek elején nálunk is volt még egy amerikai cégnek néhány boltja, ahol fánkot árultak. Isteni finom fánkok voltak, és volt kedvencem is, a csokis fánkgolyó. Amikor 2006-ban az USA-ban jártam, nem hagyhattam ki, hogy újra megkóstoljam, mert akkor nálunk már nem volt a cégnek üzlete. Szóval, ebből a történetből azt akartam kihozni, hogy abban a fánkban nem volt banán, de ennek ellenére ez a fánk nagyon hasonló ízű és állagú. A cukormáz egy részét a tészta beszívja, ettől még puhább lesz. Érdekes, hogy a banán nem is nagyon érződik benne, teljes mértékben a kakaópor és a csokoládé dominál. A banán érettségétől függően tehetünk bele több vagy kevesebb cukrot is, illetve azzal is számolnunk kell, hogy a cukormáz eléggé édes. De összességében egy nagyon finom, extrán puha és extrán csokis fánkot kapunk, amiből szerintem tutira nem lesz elég 12 darab. 🙂

Hozzávalók (12 darab):

12,5 dkg finomliszt

1 db banán (pépesítve)

10 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

5 dkg étcsokoládé

1 db tojás

1/2 teáskanál sütőpor

1/4 teáskanál szódabikarbóna

5 dkg margarin

6 ml író* vagy kefír

csipetnyi só

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és a fánksütő tepsi mélyedéseit enyhén vajazzuk ki. A száraz hozzávalókat keverjük össze, tegyük félre. A margarint olvasszuk meg, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét és addig keverjük, amíg elolvad. Keverjük hozzá a kétféle cukrot, a tojást, a banánpépet és az írót (kefírt). Végül keverjük homogénné a száraz hozzávalókkal, de ne keverjük túl. Töltsük meg a tepsi mélyedéseit, majd süssük 12-15 percig. Miután kihűltek a fánkok, vonjuk be őket cukormázzal**.

*Tipp: Házilag is elkészíthetjük az írót. 6 ml tejben keverjünk el 1 teáskanál ecetet, majd tegyük félre 5 percre.

**Cukormáz: 10 dkg porcukrot keverjünk el 2-3 teáskanál vízzel.

Tovább a blogra »