Elkészült az idei bejgli. Elméletileg ez nem egy tipikusan bejgli recept, inkább egyfajta kelt tészta, amit tetszés szerinti töltelékkel készíthetünk. Viszont szerintem semmivel sem különbözik a bejgli tésztájától, és ami a lényeg, nem reped szét sütés közben! A tésztával nagyon könnyű dolgozni, nagyon finom, egyáltalán nem száraz, puhaságát napokig megőrzi. Feltéve, ha nem fogy el idejekorán. 🙂
Hozzávalók (4 db):
50 dkg finomliszt
20 dkg margarin
1 db tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál tejföl
csipetnyi só
1 db tojás (a tészta lekenéséhez)
20 dkg darált mák
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
mazsola (tetszés szerint)
Töltelék (dió):
20 dkg darált dió
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 flakonnyi rumaroma
1,5 dl tej
mazsola (tetszés szerint)
Elkészítés:
Először langyosítsuk meg a kétféle cukorral elkevert tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel. Közben a sóval elkevert átszitált lisztet morzsoljuk el a margarinnal, keverjük bele a tojást, a tejfölt, végül a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk belőle sima tésztát, osszuk négyfelé gombócokba, majd tegyük félre őket, amíg elkészítjük a töltelékeket. A kétféle töltelékhez a hozzávalókat keverjük össze, forraljuk fel, majd tegyük félre hűlni. A tésztagombócokat nyújtsunk kb. 3-4 mm vastag téglalappá, kenjük meg őket a töltelékkel, majd a hosszabbik felüknél fogva tekerjük fel úgy, hogy a rövidebb széleiket kicsit behajtjuk. Mind a négy rudat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, szurkáljuk meg néhány helyen hústűvel, kenjük le tojással, takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk pihenni, amíg a sütő felmelegszik 180 fokra. Tegyük a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süssük szép barnára. Miután megsült hagyjuk teljesen kihűlni őket, csak ezután szeleteljük.