Bejgli

Elkészült az idei bejgli. Elméletileg ez nem egy tipikusan bejgli recept, inkább egyfajta kelt tészta, amit tetszés szerinti töltelékkel készíthetünk. Viszont szerintem semmivel sem különbözik a bejgli tésztájától, és ami a lényeg, nem reped szét sütés közben! A tésztával nagyon könnyű dolgozni, nagyon finom, egyáltalán nem száraz, puhaságát napokig megőrzi. Feltéve, ha nem fogy el idejekorán. 🙂



Hozzávalók (4 db):

Tészta:

50 dkg finomliszt

20 dkg margarin

1 db tojássárgája

2 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

1,5 dl langyos tej

2 dkg élesztő

1 evőkanál tejföl

csipetnyi só

1 db tojás (a tészta lekenéséhez)

Töltelék (mák):

20 dkg darált mák

15 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1,5 dl tej

1 citrom reszelt héja

mazsola (tetszés szerint)

Töltelék (dió):

20 dkg darált dió

15 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 flakonnyi rumaroma

1,5 dl tej

mazsola (tetszés szerint)



Elkészítés:

Először langyosítsuk meg a kétféle cukorral elkevert tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel. Közben a sóval elkevert átszitált lisztet morzsoljuk el a margarinnal, keverjük bele a tojást, a tejfölt, végül a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk belőle sima tésztát, osszuk négyfelé gombócokba, majd tegyük félre őket, amíg elkészítjük a töltelékeket. A kétféle töltelékhez a hozzávalókat keverjük össze, forraljuk fel, majd tegyük félre hűlni. A tésztagombócokat nyújtsunk kb. 3-4 mm vastag téglalappá, kenjük meg őket a töltelékkel, majd a hosszabbik felüknél fogva tekerjük fel úgy, hogy a rövidebb széleiket kicsit behajtjuk. Mind a négy rudat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, szurkáljuk meg néhány helyen hústűvel, kenjük le tojással, takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk pihenni, amíg a sütő felmelegszik 180 fokra. Tegyük a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süssük szép barnára. Miután megsült hagyjuk teljesen kihűlni őket, csak ezután szeleteljük.

Tovább a blogra »