Ez a másik süti, amit karácsonyra sütöttem a bejgli mellé. Sajnos az utóbbi időben kicsit megkésve töltöttem fel recepteket, a munka mellett kevésbé volt időm sütögetni, illetve a bloggal foglalkozni. Szóval, a bejglinél írtam, hogy nem egy tipikusan bejgli recept, de ez viszont egy tipikusan linzer recept. 🙂 Sokszor sütöttem már, mindig jól sikerül. Jó tudni, hogy minél tovább áll, annál puhább és omlósabb lesz. Jaa, és ahogy sok sütimnél, ennél is kedvünkre variálhatjuk a hozzávalókat, illetve a lekvárt. Viszont nem fontos összeragasztanunk a párokat, ebben az esetben kiadósabb lesz, és természetesen itt is ajánlom, hogy süssünk dupla adagot! 🙂
30 dkg finomliszt
20 dkg margarin (hideg)
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
fél teáskanál sütőpor
csipetnyi só
tetszés szerinti ízű lekvár a töltéshez
Az átszitált lisztet keverjük össze a kétféle cukorral, sütőporral, sóval, majd morzsoljuk szét a margarinnal. Ezután tegyük bele a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Csomagoljuk folpackba és egy órára tegyük a hűtőszekrénybe. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki egy lapos tepsit. Egy óra elteltével vágjunk kisebb darabokat a tésztából, és enyhén lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra. Szaggassunk tetszés szerinti formákat, rakosgassuk őket a sütőpapírral kibélelt tepsire, és kb. 8-10 percig süssük. Nem szabad túlsütni, akkor jó, amikor a széleik már barnulnak. Vegyük ki őket a sütőből, várjuk meg, amíg kihűlnek, majd tetszés szerinti ízű lekvárral ragasszuk össze a párokat, a végén szórjuk meg őket porcukorral. Tegyük lezárt dobozba, másnapra lesz csak igazán puha és omlós.