Mákos-meggyes fánk

Igen, már megint fánk. Nem, még nem unom. 🙂 Sőt, szerintem megunhatatlan.  A mák azért jutott eszembe, mert nem csak én szeretem, hanem egyik barátom is, akinek sütöttem. Egy kis sofőri szívességre kértem, cserébe sütöttem neki ezt a fánkot. A recept a fahéjas fánk mákos-meggyes változata. Ez is bizonyítja, milyen sok lehetőségünk van, hogy sokféle ízben kipróbálhassuk a fánkokat. Bár általában írni szoktam az egyes recepteknél, hogy bármilyen plusz hozzávalóval gazdagíthatjuk, ízesíthetjük a sütiket, akár még sósan is elkészíthetünk néhányat. Szóval, erről a fánkról is annyit kell tudni, hogy a tésztája puha, a meggytől kicsit savanykás, viszont minél több cukrot használunk a hempergetéshez, annál édesebb lesz a fánkunk is. 🙂

 

Hozzávalók (9 darab):

12,5 dkg finomliszt

15 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál sütőpor

2 evőkanál mák (darálatlan)

3 dkg margarin (olvasztott)

2 teáskanál ecet

1 db tojás

118 ml tej

tetszés szerinti mennyiségű magozott meggy

csipetnyi só

Bevonat:

15 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

3-4 evőkanál darált mák

10 dkg margarin (olvasztott)

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és a fánksütő forma mélyedéseit enyhén olajozzuk ki. A száraz hozzávalókat keverjük össze, tegyük félre. A tejet és az ecetet keverjük néhány percig, adjuk hozzá a tojást és a margarint, majd keverjük az egészet homogénre. Ezután keverjük jól el a lisztes részben, majd a tészta felét osszuk el a forma mélyedéseiben, mindegyikbe tegyünk néhány meggyszemet, majd vonjuk be a maradék tésztával. Süssük kb. 10-15 percig, kicsit hagyjuk hűlni őket a tepsiben, majd óvatosan vegyük ki a fánkokat a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. A bevonathoz a kétféle cukrot keverjük össze a darált mákkal, a fánkok mindkét oldalát mártsuk az olvasztott margarinba, majd hempergessük meg őket a cukros mákban.

Tovább a blogra »