Mogyoróvajas fánk

Imádom a mogyoróvajat, ezért mindig van itthon. Általában kenyérre kenve eszem, de szerintem sütiben is nagyon finom. Mint ahogy már készítettem is vele néhányszor mindenféle sütiket. Most éppen a fánk volt terítéken. 🙂 Ezt a receptet is egy amerikai oldalon találtam, csak a hozzávalókon változtattam egy kicsit. Mivel a mogyoróvajon kívül nincs benne semmilyen zsiradék, a tésztája kicsit morzsálódik, ezért szárazabbnak érezhetjük. És most jön a turpisság: a máz. A fánk állaga a máztól lesz tökéletes, megteremti a tökéletes egyensúlyt. Első harapásra azt gondoljuk, hű, de száraz, aztán a krémes állagú máz egyből feledteti az első gondolatunkat. 🙂 A mogyoróvaj és a juharszirup szerintem tökéletes páros, mindkettő kicsit füstös, és karakteres ízű, ezért egészen különleges ízélményben lesz részünk, ha megkóstoljuk ezt a fánkot.

Hozzávalók (6 db):

6,5 dkg finomliszt

2,5 dkg rétesliszt

10 dkg mogyoróvaj (puha)

2 evőkanál barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

3/4 teáskanál sütőpor

2 evőkanál juharszirup vagy méz

60 ml tej

1 db tojás

csipetnyi só

Máz:

1 evőkanál mogyoróvaj (puha)

2 evőkanál juharszirup vagy méz

opcionális: 1 evőkanál margarin (olvasztott)

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd a fánkforma mélyedéseit vajazzuk ki. A tojást habosítsuk fel, adjuk hozzá a mogyoróvajat, a kétféle cukrot, a juharszirupot (mézet), a tejet és a sót, majd keverjük homogénre. Ezután forgassuk bele a kétféle lisztet. Töltsük meg a tésztával a fánkforma mélyedéseit, majd süssük kb. 10 percig. A mázhoz valókat keverjük össze, majd kenjük meg vele a fánkok tetejét. Ha olvasztott margarinnal készítjük, akkor a mázban mártogassuk meg a fánkokat.

Tovább a blogra »