Mákos-cseresznyés pite

Rendezvényre készültünk, de most nem kellett gondolkodnom, milyen sütit süssek. Kedves barátom még időben leadta a rendelést. 🙂 Bár konkrét ötlete nem volt, csak annyit mondott, hogy mákos legyen. Csak mert régen sütöttem mákosat. És igaza volt! Szóval, egyből tudtam, hogy ezt a sütit sütöm, mert ő is imádja a mák-cseresznye/meggy párosítást. És mivel a tészta elég vékony, ez a süti brutálisan mákos, szóval igazi mákrajongóknak alaprecept. 🙂

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

20 dkg margarin (hideg)

10 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál sütőpor

2 tojássárgája

1 evőkanál tejföl

csipetnyi só

Máktöltelék:

30 dkg mák (darált)

20 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg margarin

100 ml tej

2 db tojásfehérje

Cseresznyés töltelék:

1 üveg magozott cseresznye/meggy

1 flakonnyi rumaroma

10 dkg barna cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 tasak piros vagy színtelen tortazselé por

Elkészítés:

A tésztához valókat gyúrjuk össze, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a töltelékeket. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A mákot keverjük el a kétféle cukorral és főzzük össze a tejjel. Hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a margarint, végül óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét. A cseresznyés töltelékhez a cseresznyét szűrjük le, keverjük össze a kétféle cukorral és a rumaromával. A tortazselé port keverjük el 2 dl befőttlével, öntsük a cseresznyéhez, majd az egészet forraljuk fel. A tésztát felezzük el, mindkét felét nyújtsuk ki 20×30 cm méretűre, az egyik felét fektessük a kivajazott, lisztezett tepsibe, és néhány helyen szurkáljuk meg villával. Kenjük meg a máktöltelékkel, erre halmozzuk a cseresznyés tölteléket, majd a legvégén terítsük rá a tészta másik felét, a széleinél kicsit nyomkodjuk össze. Kenjük meg tojássárgájával, majd süssük kb. 30-35 percig. Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a meggyes réteg megszilárduljon.

Tovább a blogra »